Menu
  English

  “Ik verklaarde mezelf voor gek, omdat ik een opleiding koos die eigenlijk niet bij mijn vakkenpakket hoorde.”

  Anoushik van de opleiding Watermanagement

  Aan een nieuwe opleiding beginnen is altijd spannend, er komt veel op je af: wennen aan het onderwijs, nieuwe studiegenoten leren kennen en les krijgen in een groot gebouw. Op een bepaald moment weet je: ik kan dit en ik voel me hier thuis. Anoushik van de opleiding Watermanagement zit in haar derde leerjaar en vertelt hoe zij het studiekeuzeproces en de eerste periode van de studie heeft ervaren.

  Anoushik: ”Ik wist eigenlijk al sinds het derde jaar van de havo dat ik Watermanagement wilde doen.Na de havo ben ik direct gestart met de opleiding. Ik verwachtte dat de overgang van havo naar hbo erg moeilijk zou zijn. Dit vooral omdat ik geen aardrijkskunde, wiskunde B of natuurkunde in mijn vakkenpakket had. Ik verklaarde mezelf in het begin dan ook voor gek dat ik een opleiding koos die eigenlijk niet bij mijn vakkenpakket hoorde. Uiteindelijk vond ik de lessen zo interessant dat het is goedgekomen. Je moet wel goed meedoen met de lessen. Op een gegeven moment heb je écht verantwoordelijkheden, en als je die niet neemt dan wordt het lastig.

  De opleiding is heel divers

  Op de middelbare school haalde ik nooit hele hoge cijfers, deze waren altijd gemiddeld een voldoende. Ik vond het daarom lastig om te zien welke opleiding bij mij past. Ik heb het opleidingsaanbod van Hogeschool Rotterdam erbij gepakt en naar opleidingen gezocht die zo breed mogelijk zijn. Een opleiding met alleen maar techniek of alleen maar wet- en regelgeving is niets voor mij, ik heb variatie nodig. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Watermanagement.

  Ik heb één keer een open dag bezocht. Het was boven mijn verwachtingen en ik vond het gelijk helemaal geweldig. Ook kwam de variatie tussen design, techniek en wet- en regelgeving duidelijk naar voren. Je kan alle kanten op! Je kan in een polder zitten, in de riolering, naar dijkversterkingen toe maar ook naar stedenontwikkeling in combinatie met wateroverlast, klimaatverandering en klimaatadaptatie. De opleiding is dus heel divers.

  Je bent geen nummer

  Ik heb de afgelopen twee jaar als heel interessant en leuk ervaren. Het is niet zo dat je een stapel boeken krijgt die je uit je hoofd moet leren. Natuurlijk moet je wel leren voor toetsen maar het is vooral praktijkwerk, projectmanagement en veel samenwerken. Als jij samenwerken leuk vind, van actuele onderwerpen houdt en je variatie in onderwerpen interessant vindt dan is de opleiding Watermanagement iets voor jou.

  Het voordeel van een kleine opleiding is dat je absoluut geen nummer bent. Docenten kennen je altijd bij naam. Je kunt altijd bij hen terecht, dus ik voel mij hier zeker thuis. Ik heb ook alleen maar gemotiveerde studiegenoten in mijn omgeving. Het is alsof de opleiding je hobby wordt. Als je buiten bent dan zie je dingen ook heel anders. In onze vrije tijd hebben we het er over en dat vind ik harstikke leuk.

  Na mijn studie

  Ik weet nog niet precies wat ik ga doen na mijn studie maar ik weet genoeg dingen die ik wil doen. Als ik een master wil doen, dan ga ik dat zeker volgen in de richting van klimaatadaptatie. Het lijkt mij gaaf om uiteindelijk bij een waterschap of de gemeente te werken. Daarnaast lijkt het mij ook een mooie ervaring om in het buitenland te werken voor een maatschappelijke organisatie. Je kan dan bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen in derde wereldlanden toepassen.”

  Meer weten over deze opleiding?

  Ga naar de opleidingspagina