Menu Zoeken English

Marcha over haar studie

Marcha van Leeuwen, oud-student Watermanagement

Je bent afgestudeerd, wat nu?

“Ik ga op zoek naar een leuke baan. Ik zie veel vacatures voor startersfuncties en traineeships, zowel binnen overheden als bij bijvoorbeeld ingenieursbureaus. Dus genoeg mogelijkheden om iets te vinden dat bij mij past. Ik denk dat een beleidsmatige functie beter bij mij past dan een hele technische functie, dus daar ga ik nu naar op zoek.”

Wat vond je het leukst aan studeren aan Hogeschool Rotterdam?

“Een deel van je lesprogramma bepaal je zelf. Hierdoor krijg je echt de ruimte om de opleiding zelf vorm te geven. Het eerste jaar koos ik de ‘veilige’ weg en heb ik bijspijkervakken gevolgd, zoals Nederlands en wiskunde. Later ben ik juist mogelijkheden gaan opzoeken waar mijn interesses liggen. Zo heb ik het keuzevak Infographics gevolgd, heb ik meegewerkt aan de doorontwikkeling van een prototype van een plasticvangsysteem en heb ik me ingezet voor de opleiding tijdens open dagen en proefstuderen. Naast dat het inhoudelijk interessant is, leer je via deze keuzevakken ook studenten kennen van andere opleidingen. Dat vond ik zelf heel waardevol.” De Hogeschool werkt nu al een aantal jaren met dit flexibele deel in het lesprogramma en je ziet nu ook projecten ontstaan waar studenten uit verschillende leerjaren aan deel kunnen nemen. “Dat is zeker een mooie ontwikkeling. Ik heb zelf in mijn 4e jaar deelgenomen aan zo’n project. Dit was een samenwerking tussen eerstejaars en vierdejaars studenten en ging over plastic afval bij verschillende kades in Rotterdam, zoals de Rijnhaven. Eerstejaars namen het verzamelen van data voor hun rekening: waar ligt plastic, welk type plastic is het, hoe hoog ligt het op de kade. Wij als vierdejaars studenten hebben deze data geanalyseerd tijdens de minor Smart Water. Samen kom je dan tot interessante inzichten waar de stad Rotterdam ook echt wat aan heeft.

Heb je een tip voor toekomstige studenten?

“Laat je niet afschrikken door de diversiteit van de vakken, maar zie dit juist als kans. Niemand is goed in alles en door begeleiding en eigen inzet kom je er wel. En wie weet kom je er gaandeweg achter dat bepaalde vakken je toch beter liggen dan je aanvankelijk dacht. Er zijn studenten die vooraf opzien tegen vakken zoals handtekenen en digitaal ontwerpen, maar komen er al snel achter dat het overbrengen van een idee op een visuele manier vrij makkelijk aan te leren is en gaan het zelfs leuk vinden. Hetzelfde geldt voor technische vakken zoals wiskunde. Aanleg hiervoor is handig, maar met discipline en inzet lukt het je ook.”

Tot slot: waar sta je over 10 jaar?

“Dat is nog ver weg, maar tegen die tijd heb ik wel een leidinggevende functie binnen de overheid.”

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen