Menu English

Praten over liefde en intimiteit bij kanker

Erasmus MC, Stichting OOK

Hoe stem je de informatievoorziening en ondersteuning zo goed mogelijk af op de behoefte van patiënten van verschillende culturele achtergronden?

Vraagstelling

“Hoe kan de oncologieverpleegkundige het onderwerp ‘seksualiteit en intimiteit’ bespreekbaar maken bij de oncologische patiënt en zijn/haar partner?” En “Op welke manier verschilt de behoefte aan informatievoorziening en ondersteuning op het gebied van intimiteit en seksualiteit bij patiënten met verschillende culturele achtergronden, gediagnosticeerd met borstkanker?” Dit zijn de hoofdvragen die sturing gaven aan de onderzoeken die in opdracht van Stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker) gedurende 20 weken werden uitgevoerd.

Aanpak

Het doel van dit onderzoek is om de verpleegkundige handvatten te bieden over de manier waarop zij het onderwerp ‘seksualiteit en intimiteit’ bespreekbaar kan maken in een gesprek met de oncologische patiënt en zijn/haar naasten”. Hiervoor zijn enkele verpleegkundigen, seksuologen en hun patiënten geïnterviewd. Ook is onderzoek gedaan vanuit patiëntenperspectief. Na uitvoerig literatuuronderzoek zijn enquêtes verspreid via social media, met de optie tot een verdiepend interview voor respondenten. Vanuit alle onderzoeksresultaten is een conclusie voorgekomen.

Resultaat

Uit literatuur blijkt dat er goede handvatten bestaan voor de verpleegkundige om de communicatie over seksualiteit en intimiteit te bevorderen. Uit de praktijk blijkt dat de verpleegkundigen hier niet bekend mee zijn. Ook ondervindt men barrières zoals cultuurverschillen en tijdsdruk. Er blijkt weinig informatie beschikbaar over intimiteit en seksualiteit bij borstkankerpatiënten, terwijl de patiënt het onderwerp erg belangrijk vindt. Hulpverleners bieden praktische oplossingen of vermijden het onderwerp, terwijl de patiënt graag voor de behandeling mondeling info wenst van de verpleegkundige.

Award

  Onderzoeksprijs 'Zuid Inspireert'

Opleiding(en)

  • Verpleegkunde

Type

Onderzoek

Aan dit project werkten mee

Emilie den Bieman, Roos Los, Anouk Mens, Jacqueline Remmelzwaal, Karlijn Tuitel, Sacha Vuijk, Joni Zee

Begeleider(s)

Marijke Mostert

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen