Menu
  English

  “De overstap van de havo naar het hbo was voor mij minder groot dan verwacht.”

  Helen van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling

  Aan een nieuwe opleiding beginnen is altijd spannend, er komt veel op je af: wennen aan het onderwijs, nieuwe studiegenoten leren kennen en les krijgen in een groot gebouw. Op een bepaald moment weet je: ik kan dit en ik voel me hier thuis. Helen van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling zit in haar tweede studiejaar en vertelt hoe zij het studiekeuzeproces en de eerste periode van de studie heeft ervaren.

  Helen: “Ik hou heel erg van ontwerpen. Beleid hoort er ook bij en dat is ook wel heel interessant maar het liefst ben ik aan het tekenen en schetsen. Daarnaast doe ik een keuzevak fotografie en daarmee leer ik architectuur fotograferen, dus dat vind ik een hele leuke combinatie.”

  Oriëntatie en de inschrijving

  Eigenlijk had ik geen specifieke richting voor ogen toen ik me moest gaan oriënteren voor een opleiding. Ik ben gewoon bij open dagen gaan kijken. Iets creatiefs of iets met binnenhuisarchitectuur leek me heel leuk. Daar kon ik niet echt direct iets in vinden, maar zo kwam ik uiteindelijk wel bij deze opleiding terecht. En toen wist ik het eigenlijk gelijk. Ik was door de open dag helemaal verkocht en schreef me diezelfde avond nog in voor de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. En ik ben nog steeds heel blij met mijn keuze.

  Ik heb geen moment spijt gehad van mijn inschrijving. Soms is het even pittig en moet je veel leren. Maar dit zijn korte periodes en ook maar bij enkele vakken.

  Het echte werk

  Het leukste project tot nu toe vond ik ´Ontwerpen 1´. Ik viel echt gelijk met mijn neus in de boter. Dat was in mijn ogen het echte werk en ik vond het super leuk om daar in te springen.

  We kregen bij dit project een leeg plangebied en mochten dit zelf indelen aan de hand van een aantal eisen. We hebben ook op locatie gekeken hoe dit er uit zou kunnen zien. Ook hebben we verschillende analyses gemaakt en rekening gehouden met mogelijke bedreigingen in de toekomst. Dat vond ik echt geweldig. We gingen er zelf op uit en we hadden eigenlijk zelf ook de volledige vrijheid om onze creativiteit kwijt te kunnen.

  Duurzaamheid

  We kijken binnen de opleiding goed naar de toekomst. Ik merk nu ook in mijn tweede jaar dat we veel bezig zijn met bijvoorbeeld circulair bouwen of zo min mogelijk producten gebruiken. Klimaatbestendigheid en duurzaamheid komt bij elk project wel terug. Dus daar wordt veel aandacht aan besteed.

  Overstap naar het hbo

  De overstap van de havo naar het hbo was voor mij minder groot dan verwacht. Ik ben iets gaan doen wat ik heel leuk vind, dus dat maakt het ook makkelijker. Ik volg geen vakken meer waar ik geen interesse in heb. Je moet veel zelf doen en je hebt veel verantwoordelijkheid. Maar ik houd alles meestal goed bij, dus voor mij is het goed te doen.

  Na mijn afstuderen

  Wat ik wil gaan doen als ik afgestudeerd ben, is nog best breed en staat nog open. Als eerste stip op de horizon heb ik mijn stage in het derde leerjaar gezet. Maar ik denk dat ik me graag na deze opleiding wil specialiseren. Je wordt met deze opleiding opgeleid tot stedenbouwkundige of planoloog in de basisvorm, dus je kunt er van alles mee. Maar het lijkt me leuk om gespecialiseerd verder te gaan. Ik denk dat er voor mij wel een master of bepaalde cursussen achter deze opleiding aan komen. Het is natuurlijk super leuk als mensen naar jou toekomen, omdat jij écht uitblinkt in iets.

  Tip voor studiekiezers

  Ga naar open dagen, maar ook vooral naar meeloopdagen. Je wordt meegenomen in het proces van stedenbouwkundige of planoloog. Dit geeft echt een goed beeld en geeft je een fijn inkijkje in de opleiding!

  Meer weten over deze opleiding?

  Ga naar de opleidingspagina