Menu Zoeken English

Software voor classificatie van onderwatergeluid

MH Marine en KC Duurzame Havenstad

Mensenlevens redden op open water met behulp van algoritme sonarsoftware.

Vraagstelling

De bekende sonartechnieken kunnen slechts gericht kijken naar 1 bepaald doel. Maar hoe kan je de techniek zo maken dat je binnen een radius kan zoeken? Tijdens haar opleiding Informatica heeft Ines onderzoek gedaan naar de classificatie van onderwatergeluid (hydrofonie), met het doel dat haar software uiteindelijk mensenlevens kan redden.

Aanpak

Tot nu toe zijn de mogelijkheden van classificeren van onderwatergeluid met software nog beperkt. Door het wegfilteren van ruis (zoals de herrie van motoren, het klotsen van golven op de waterkant), kan je met het juiste algoritme in software, filteren - luisteren - naar 1 specifiek geluid. Hierdoor kan je bijvoorbeeld signaleren dat iemand aan het verdrinken is, dat er ongewenst bootverkeer aanwezig is, of zelfs diersoorten ontdekken die zich onderwater bevinden.

Resultaat

Om onderwatergeluid te filteren - terug naar 1 geluid - en te detecteren binnen een ruime radius, is een algoritme ontwikkeld, dat samen met geavanceerde electronica kan worden toegepast om onder water lokaliseren waar bijvoorbeeld duikers en zwemmers zich bevinden om hen te kunnen ontwijken. Met dit onderzoek kunnen mensenlevens op open water gered worden en zijn ook andere toepassingen mogelijk.

Opleiding(en)

  • Informatica

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Ines Simic

Begeleider(s)

Mart Hurkmans, Kees Pieters, Peter Verheijen

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen