Menu
  English

  Zorg, Slimmer, Beter

  Zorginstelling Laurens

  Zorgorganisatie Laurens vraagt zich af hoe het revalidatiehotel met het beschikbare personeel zorg- en dienstverlening van hoog kwaliteit kan leveren.

  Vraagstelling

  Het Innovation Lab 'Zorg, Slimmer, Beter' draait rond een nieuw te bouwen revalidatiehotel voor ouderen van zorgorganisatie Laurens. Tegen de achtergrond van een dreigend personeelstekort in de zorg hebben de studenten hun tanden gezet in de vraag hoe Laurens in dit revalidatiehotel met het beschikbare personeel zorg- en dienstverlening van zo hoog mogelijke kwaliteit kan leveren. In de uitwerking die zij hebben gekozen, speelt zelfmanagement van de revalidant een belangrijke rol.

  Aanpak

  De doelstelling van dit Innovation Lab is om een innovatief ontwerp te ontwikkelen dat bijdraagt aan de realisatie van het revalidatiehotel. In de gekozen uitwerking speelt zelfmanagement een belangrijke rol. Als de revalidanten in staat worden gesteld om hun eigen revalidatieproces tot op zekere hoogte zelf te managen, kan dit ertoe bijdragen dat zij voor een aantal zaken minder beroep doen op het personeel. Zelfmanagement impliceert een actieve rol van de gast.

  Resultaat

  De studenten hebben een innovatief ontwerp bedacht: Z-web. Deze website staat in het teken van het bevorderen van zelfmanagement. Z-web is vanaf elke gastenkamer toegankelijk via een computer, tablet of touch screen; alle zorgverleners hebben toegang via een tablet of smartphone. Bij het gebruik van Z-web worden de gasten continu ondersteund door Z-man. Deze digitale coach begeleidt hen bij hun zelfmanagementproces door het geven van informatie, adviezen en herinneringsberichten. Z-man daagt de gasten uit om zelf op onderzoek uit te gaan, waardoor er minder hulp nodig is van het personeel.

  Opleiding(en)

  • Bedrijfskunde MER
  • Business IT & Management
  • Logistics Management
  • Fysiotherapie
  • Ergotherapie
  • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

  Type

  Onderzoek

  Aan dit project werkten mee

  Christel van den Berg, Jolie Derkx, Awinash Dharmlal, Eva Graansma, Melanie Jonker, Mariska Lucas, Annika Maliepaard, Mariëlle Mol, Sander Mooij, Janine Niesing, Laura Staal, Naomi van Wijk, Melissa in 't Wout