Menu English

Jamie over haar Camscannerstudio

Vraagstelling

Bij Digital Craft onderzoek je hoe een apparaat werkt en hoe deze samenwerkt in een netwerksysteem. Je documenteert van alle onderdelen hoe ze werken en waar ze vandaan komen. Vandaaruit maak je een herontwerp van het apparaat en voeg je een nieuw circuit toe. Je geeft het apparaat een door jezelf ontworpen nieuwe functie. Bij de presentatie van het onderzoek dient het apparaat volledig functioneel te zijn.

Aanpak

In eerste instantie begon ik te experimenteren met een printer en scanner. Daarna wilde ik de limieten met de scanner te verleggen. Ik begon met het bouwen van een Camera Obscura, eerst een prototype waar ik tests mee uitvoerde en vervolgens maakte ik een definitief ontwerp. Ik had nog nooit op deze manier met het thema 'fotografie' gewerkt, dus ik had hulp nodig en vond die hulp bij de werkplaatsinstucteur. Hij leerde me veel over de werking van een camera en cameralenzen. Hij heeft me onder andere geleerd hoe ik het brandpuntsafstand van een lens kan berekenen en hoe ik de software van printer en scanner kan laten communiceren.

Resultaat

Na de eerste fase van mijn onderzoek en na meerdere experimenten kwam ik tot de vraag: "How can we re-astonish ourselves about something that has already melted into our system and is considered normal? " 

Mijn antwoord na dit project was: 

"You do not have to rediscover the wheel, you can find a new world in something that already exists by looking at it again."

Mijn doel was bezoekers het woah-effect zelf te laten ervaren zoals ik het heb ervaren tijdens mijn onderzoek. Het verbinden van de oude techniek van de Camera obscura met nieuwe technieken zoals de printer was voor mij namelijk een sensatie.

Resultaat van mijn onderzoek was The Camscannerstudio. In deze studio stond een scanner, een camera obscura en een kleine instructie map. Via een laptop werd de scan direct doorgestuurd naar de printer buiten de studio. Op deze manier verbond ik de kijker op een ongebruikelijke manier met de maker. Doordat bezoekers van mijn Camscannerstudio scans en prints konden maken en bekijken ondergingen zij eenzelfde soort ervaring als ikzelf. Door deel te nemen aan de Camscannerstudio creerden bezoekers bovendien de beelden voor mijn eindpresentatie van deze practice.