Menu English

Zelfhelende materialen

Croda

In opdracht van Croda is onderzocht hoe zelfhelende materialen gemaakt kunnen worden op basis van natuurlijke oliën.

Vraagstelling

Veel materialen worden door gebruik zwakker. Dit leidt er toe dat materialen vaak vrij snel vervangen moeten worden. Een zelfhelend materiaal kan zichzelf repareren nadat het beschadigd is raakt. Deze innovatieve aanpak zou de levensduur van materialen aanzienlijk kunnen verlengen. Mogelijke toepassingen zijn te vinden op moeilijk bereikbare plekken, zoals een windmolen of een ruimtevaartuig, maar een zelfhelende autolak of zelfhelend asfalt is ook zeer gewenst. Bij deze afstudeerstage was het de opdracht om een zelfhelend materiaal te ontwikkelen op basis van natuurlijke oliën.

Aanpak

Op basis van een literatuurstudie is een formulering bedacht voor een zelfhelend materiaal op basis van natuurlijke oliën. Daarna is een methode ontwikkeld om het zelfhelend vermogen van een materiaal te meten. Door vervolgens variaties aan te brengen in de formulering, en de resultaten van de metingen te vergelijken kan worden bepaald welke factoren een invloed hebben, en kan geconcludeerd worden wat de beste methode is voor het maken van een zelfhelend materiaal.

Resultaat

Aan het einde van het onderzoek is geconcludeerd dat er verschillende materialen gemaakt zijn die daadwerkelijk zelfhelende eigenschappen bezitten. Een volledig zelfhelend materiaal wat gebruikt kan worden in de eerder genoemde toepassingen is nog niet gevonden, omdat het zelfhelend vermogen voor alsnog ten koste gaat van de hardheid van het materiaal. Op basis van de nu ontwikkelde meetmethode en formulering kan Croda hier verdere stappen in maken.

Award

  1e prijs Bachelor Award 2015 Hogeschool Rotterdam

Duurzaam

  Dit project is duurzaam.

Opleiding(en)

  • Chemie

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Jeroen van Gelder

Begeleider(s)

J. Berding, C.B. Minkenberg