Menu English

Prototype circulaire bouwstenen "Return to Nature"

Hogeschool Rotterdam

Een prototype (gevel) bouwen met gebruik van natuurlijke producten (bio-based), materiaal wat na gebruik door de natuur opgenomen kan worden (zero waste) en zo min mogelijk producten te gebruiken (reduse).

Vraagstelling

Hoe groot is het warmte accumulerend vermogen van de bouwsteen door de massa van de bouwsteen op temperatuur te brengen? 

Aanpak

We zijn bezig geweest met het bedenken en uitwerken van de bouwsteen (gevel): hoe kunnen we het prototype samenstellen en welke bouwmaterialen hebben we daarvoor nodig. Vervolgens hebben we een bouwbeschrijving gemaakt, de beproevingsmethode en het verwachte resultaat uitgewerkt. Daarna hebben we het prototype gebouwd en de metingen uitgevoerd.  We hebben de gegevens van de metingen verzameld en een analyse gemaakt m.b.t. onze gestelde hypothese. We hebben 10 uur lang een meting gedaan, 5 uur opgewarmd en 5 uur laten afkoelen. Aan het einde hebben we onze gevel gedemonteerd met als streven dat er geen afval over blijft.

Resultaat

We hebben een gevel van leem gemaakt voor in een onverwarmde kasruimte. Het buitenblad is van massieve leemstenen, gemetseld met leemspecie. De opbouw moet geheel damp open zijn, waardoor binnen isolatie mogelijk is.

Tijdens de metingen is de volgende conclusie uit gekomen: Leem heeft een wel degelijk goed warmte accumulerend vermogen en ook goed warmte terug af kan geven naarmate de tijd verstrekt en de warmtebron uit is. Dit bevestigd dat leem een erg geschikt materiaal is voor warmte (maar ook vochtige) ruimtes.

 

Opleiding(en)

  • Bouwkunde

Type

Project

 

Aan dit project werkten mee

Angèl Verschoor, Berna Özkurt, Femke Verra, Melissa Weidum en Stijn Hokke

Begeleider(s)

Docenten profiel Bouw & Innovatie

Downloads