Menu English

Elsa over haar afstuderen bij Bedrijfskunde

Lees haar ervaringen en tips

Oud-studente Elsa vertelt haar verhaal over haar afstudeerperiode. Ze geeft ook tips die je kunnen helpen om de afstudeerperiode door te komen.

"Ik ben Elsa Mendonca, een pre-masterstudent van de opleiding ‘Sociology’ op de Universiteit van Tilburg. Op een stond ik ook in jouw schoenen. Ik ben namelijk vorig jaar afgestudeerd als bedrijfskundige en ik deel graag mijn verhaal met jou om te laten weten dat het hartstikke meevalt als je maar gefocust bent en weet waar je het voor doet. Je hebt het zelf in de hand! Lees hier mijn verhaal over mijn afstudeerperiode en geef ik je graag een paar tips die jou zeker gaan helpen om jouw afstudeerperiode door te komen. Wedden dat je hier na zegt dat het mee viel?"

Hoe overleef ik afstuderen? 

"Het moment waar wij als studenten allemaal op wachten: het afstuderen! Dit is eindelijk het moment om onze studie af te kunnen sluiten en wat we in al die jaren geleerd hebben, toe te passen in de praktijk. Ik heb mijn afstudeeronderzoek mogen doen bij het Erasmus MC. Ik heb dit als een leuke, maar vooral leerzame periode mogen ervaren. Ik heb onderzoek gedaan naar het poliklinisch proces en of het zorgpad Dermato-oncologie geoptimaliseerd kon worden. Het management van het zorgpad wilde een validatie dat het poliklinisch proces op het zorgpad na de verhuizing even efficiënt verliep als voorheen. Het poliklinisch proces op het zorgpad Dermato-Oncologie is namelijk onveranderd gebleven ondanks de nieuwe inrichting van de afdeling Dermatologie. 

1. Het proces vooraf

Je kent het gezegde wel: "Een goed begin is het halve werk!" Een goed begin is ook bepalend voor je afstudeerperiode. Zorg er dus voor dat je op tijd begint met het zoeken van een stage! Het vinden van een stage kan lastig zijn. Ook ik moest dealen met een aantal teleurstellingen. Focus je altijd op meerdere opties. Waar de ene de deur sluit, gaat ergens anders een deur open. Graag wil ik de volgende tips meegeven:

  • Naast het reageren op vacatures, ook open sollicitaties te versturen. Dit laatste was van cruciaal belang bij het vinden van mijn stageplek bij het Erasmus MC.
  • De organisatie te overtuigen waarom jij bij hun stage zou moeten lopen.
  • Wat heb jij de organisatie te bieden? En toon lef! Zeg bijvoorbeeld wat je is opgevallen bij het bezoeken van het bedrijf.

2. Eindelijk een stage, wat nu?! *paniek*

Het eerste wat ik deed, was me goed inlezen (vraag eventueel naar extra informatie over de organisatie). Daarnaast zorgde ik ervoor dat ik goed kon vertellen wat ik de organisatie te bieden had en waar mijn focus lag voor mijn onderzoek. Ik heb ook meteen wekelijkse meetings gepland met mijn bedrijfsbegeleider om mijn voortgang van mijn onderzoek te bespreken, zodat de organisatie goed op de hoogte kon blijven van mijn bezigheden en onderzoek. Het is belangrijk om een goed plan te maken voor jezelf en de organisatie hierbij te betrekken. Zo zorg je er ook voor dat je je aan je afspraken houdt en kun je de organisatie op de hoogte houden van je vooruitgang.

3. Het schrijven van de scriptie

Tijdens de afstudeerbijeenkomsten zorgde ik ervoor dat ik goed voorbereid was om allerlei vragen te stellen zodat ik mijn onderzoek nog beter kon uitvoeren. Vooraf bedacht ik vragen en besprak deze met mijn afstudeerbegeleiders. Ook dacht alvast na over oplossingen. Op deze manier konden mijn begeleiders gemakkelijker advies geven over hoe ik het beter kon aanpakken. Tip: maak dus goed gebruik van de afstudeerbijeenkomsten!

4. Succes boeken

Ik had goed nagedacht over wat ik wilde aan het einde van mijn studie. Ik wilde het graag goed en mooi afsluiten. Mijn doel was om binnen 4 jaar afgestudeerd te zijn als bedrijfskundige. Mijn mindset en wilskracht hebben mij enorm geholpen. Je mindset is heel erg belangrijk en ik geloof sterk in ‘’Nothing is impossible, the word itself says: I’m possible!’’. Dus als ‘’ik’’ het kan, kan jij het zeker ook. En vele andere studenten waren je ook voor! Zorg dat je goed weet wat je wil, neem de tijd en ga ervoor!"

"Everything you need is already inside you, get started!"

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen