Menu
    English

    Van nieuwsgierige stagiair tot DevOps Engineer bij KPN: het verhaal van Nilesh

    Interview met oud-student Software Development

    Meet Nilesh! Nilesh Debi is 23 jaar, komt uit Rotterdam en volgde bij ons de Ad-opleiding Software Development. Hij behoorde tot de eerste lichting studenten van deze opleiding die in 2021 voor het eerst van start ging en ook tot de eerste lichting afgestudeerden. Wij spraken hem over zijn keuze voor de opleiding, zijn omweg naar de deeltijd-bacheloropleiding en zijn ambities voor de toekomst.

    Waarom koos je destijds voor Software Development?

    Tijdens mijn mbo-4 opleiding ICT-beheer bij Techniek College Rotterdam kregen we een presentatie van Rotterdam Academy over de doorstroommogelijkheden naar een Associate degree-opleiding. Alleen de opleiding ICT Service Management werd gepresenteerd, omdat die het beste aansloot bij onze opleiding, maar ik zag in de presentatie ergens in het klein staan: Software Development – opleiding in ontwikkeling, verwachte start in 2021. Dat trok mijn aandacht. Na afloop heb ik meteen mijn interesse gedeeld. Later bleek ik tot de allereerste lichting te behoren.

    Ik dacht altijd dat je een PhD moest hebben om te kunnen programmeren, dus ik ben mijn stagebegeleider van toen heel dankbaar dat ik dit heb kunnen ontdekken.

    Geen voor de hand liggende keuze dus. Wat sprak je zo aan in softwareontwikkeling?

    Tijdens mijn stage in het tweede jaar van de mbo-opleiding werkte ik bij een hostingpartij. Daar kwam ik voor het eerst met programmeren in aanraking en dacht: ‘wow, dat is interessant!’ Ik was benieuwd hoe dat allemaal werkte. Ik dacht altijd dat je een PhD moest hebben om te kunnen programmeren. Maar mijn stagebegeleider liet me zien dat je ook gewoon kunt beginnen met YouTube-tutorials. Ik probeerde het, en het lukte. Er ging een wereld voor me open. Het leek wel alsof ik kon toveren. Dus ik ben mijn stagebegeleider van toen heel dankbaar dat ik dit heb kunnen ontdekken.

    Nilesh voor het iconische gebouw van KPN in RotterdamFoto: Nilesh voor het iconische gebouw van KPN in Rotterdam. Fotograaf: Melissa van Well-Dijkshoorn. 

    Waarom koos je voor een Associate degree en niet meteen een bachelor?

    Vier jaar studeren vond ik te lang. Wat ik mooi vond aan de Ad, is dat je na twee jaar al een diploma hebt én alsnog kunt doorstromen naar de bachelor. Dat geeft wat meer zekerheid. Ook het praktijkgerichte sprak me aan: in twee jaar leer je echt iets doen. Je wordt bij de Associate degree keihard klaargestoomd om na twee jaar echt al aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt.

    Wat ik mooi vond aan de Ad, is dat je na twee jaar al een diploma hebt én alsnog kunt doorstromen naar de bachelor. Dat geeft wat meer zekerheid.

    Hoe kijk je terug op die eerste lichting?

    Heel positief. We startten met een groep van 26 studenten en werden echt close met elkaar. We hebben er een leuke vriendengroep aan overgehouden. We zien en spreken elkaar nog steeds regelmatig. Natuurlijk liepen er soms dingen nog niet helemaal lekker, vooral op administratief gebied, maar het voelde juist alsof we samen iets aan het opbouwen waren en we hielpen elkaar.

    Omdat de opleiding echt helemaal nieuw was, hadden we geen open dag of andere voorlichtingsbijeenkomst gehad waar je een beetje kunt peilen wie je medestudenten gaan worden. Dat vond ik wel spannend. Ik ben toen op LinkedIn vast een beetje gaan speuren en daarin was ik niet de enige.

    En? Wat waren het voor medestudenten?

    Echt van alles wat. Een hoop mensen van Techniek College Rotterdam, maar van andere opleidingen dan de mijne, bijvoorbeeld Applicatieontwikkeling. Maar ook een paar mensen die juist een kunstopleiding hadden gevolgd of media-opleiding, en een paar die de overstap maakten van de bachelor Informatica. Het grootste gedeelte had wel een technische achtergrond, maar niet iedereen dus.

    De docenten waren gepassioneerd en stonden echt naast je. Dat vond ik heel fijn.

    Wat vond je het leukste aan de opleiding?

    Dat je werkt met tools en technieken die direct aansluiten op de arbeidsmarkt. En de vrijheid die je kreeg: wilde je een andere tool gebruiken? Prima. Die ervaring had ik niet op het mbo. De docenten waren gepassioneerd en stonden echt naast je. Dat vond ik heel fijn.

    En wat had beter gekund?

    De opleiding is breed, wat fijn is, maar daardoor ga je niet heel diep. Zelf had ik graag iets meer theoretische verdieping gehad voor wat meer uitdaging. Ook de doorstroom naar de bachelor vond ik lastig. De voltijd was wél geregeld, maar deeltijd niet. Ik wilde werken én doorstuderen, maar binnen Hogeschool Rotterdam kon dat niet in deeltijd. Daarom ben ik nu in Eindhoven terechtgekomen.

    Wat doe je nu?

    Ik werk 32 uur per week als DevOps Engineer bij KPN, waar ik tools bouw voor andere netwerkbeheerders en ICT’ers die het internet van KPN ondersteunen. Daarnaast volg ik de deeltijdopleiding ICT – Software Engineering bij Fontys in Eindhoven. Ik ben eerst wel doorgestroomd naar de voltijdopleiding Creative Media and Game Technologies binnen Hogeschool Rotterdam, maar die bleek inhoudelijk toch niet goed te passen bij mij en biedt ook geen doorstroom naar de Master Computer Science op de TU Delft die ik ook nog graag wil gaan doen. Nu zit ik op mijn plek. Wel jammer dat ik nu op en neer naar Eindhoven moet rijden, maar gelukkig kan ik bij KPN hybride werken en hoef ik niet elke dag op kantoor te zitten.

    Nilesh voor het hoofdkantoor van KPN waar hij werkt als DevOps EngineerFoto: Nilesh voor het hoofdkantoor van KPN, waar hij werkt als DevOps Engineer. Fotograaf: Melissa van Well-Dijkshoorn.

    Hoe ervaar je de aansluiting tussen Ad en bachelor?

    Ik merk dat wij als Ad-studenten echt een voorsprong hebben op het gebied van techniek en manier van communiceren. De tweejarige opleiding heeft ons echt een boost gegeven. Dat merkte ik ook al bij de voltijd bacheloropleiding. Ik had zelf altijd zo’n beeld dat bachelorstudenten als slimmer worden gezien dan Ad-studenten, maar in de praktijk ervaar ik dat wij steviger staan. Bizar eigenlijk hoe ver je kunt komen in twee jaar.

    Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd tijdens de opleiding?

    Leren leren. Begrijpen hoe iets fundamenteel werkt. Tools veranderen continu, maar als jij snapt hoe iets in de kern werkt, kun je meebewegen. Dat maakt je wendbaar én waardevol. Zo zei een docent ooit tegen mij: “Als er iets stukgaat, dan komen ze bij jou om het te fixen. Als je dan niet snapt hoe iets onderliggend werkt, heb je een probleem.” Dat is dan ook meteen de grootste tip aan toekomstige studenten: leer fundamenteel en conceptueel begrijpen. Dat vormt een sterke basis voor alles. Niet alleen voor school en werk, maar ook daarbuiten. Blijf nieuwsgierig. Vraag jezelf altijd af: waarom is het zo en hoe is het zo gekomen?

    Als er iets stukgaat, dan komen ze bij jou om het te fixen. Als je dan niet snapt hoe iets onderliggend werkt, heb je een probleem.

    Wat zijn je toekomstdromen?

    Ik wil impact maken met techniek. Europa loopt op veel vlakken achter op landen als de VS. Daar wil ik aan bijdragen. Daarnaast zou ik ooit ook wel willen doorgroeien naar een managementpositie. Er zijn veel managers die leidinggeven aan een team en zelf geen verstand hebben van de inhoud van het werk. In mijn ogen zijn de managers die naast goed leiderschap ook kennis hebben van de inhoud de mensen die het verschil maken.