Menu
    English

    Met ‘Urban programming’ maken studenten sociaal-maatschappelijke impact in Rotterdam

    Een campagne tegen wildplassen, kerstpakketten voor daklozen en een actie om jong- en oud-Crooswijkers meer met elkaar in verbinding te brengen? Het zijn zomaar een paar voorbeelden van events die zijn opgezet door onze studenten van Event & Experience Management in de Rotterdamse wijken Cool en Crooswijk. Het doel? Sociaal-maatschappelijke impact creëren in de wijk.

    De tweedejaarsstudenten van onze Associate degree-opleiding Event & Experience Management hebben het afgelopen semester bewezen dat ze meer kunnen dan alleen evenementen organiseren. Ze hebben met hun creativiteit en organisatietalent sociale initiatieven opgezet in de Rotterdamse wijken Cool en Crooswijk, waarmee ze echte impact hebben gemaakt.

    Urban Programming: van concept naar impact

    Het project ‘Urban Programming’ gaf de studenten de uitdaging om een evenement of concept te bedenken, organiseren en uitvoeren dat sociaal-maatschappelijke impact creëerde. De wijken Cool en Crooswijk werden het speelveld voor dit project, waarbij elke groep een wijk toegewezen kreeg. Het doel was om de Sustainable Development Goals (SDG’s) te vertalen naar een betekenisvol evenement dat een verschil zou maken voor de bewoners.

    De studenten kregen volledige vrijheid om hun evenementen zelf te ontwikkelen. "De studenten startten met een wijkwandeling samen met wijknetwerkers," vertelt docent en projectcoördinator Marieke van Voornveld. "Zo leerden ze de wijk kennen en konden ze bepalen waar ze impact wilden maken." Het resultaat? Elf uiteenlopende en creatieve initiatieven die niet alleen de wijken, maar ook de studenten zelf verrijkten.

    De studenten hebben met hun creativiteit en organisatietalent sociale initiatieven opgezet in de Rotterdamse wijken Cool en Crooswijk, waarmee ze echte impact hebben gemaakt.

    Warm winterpakket wordt door een van de studenten overhandigd aan een dakloos persoonFoto: studenten delen warme winterpakketten uit aan daklozen in de Pauluskerk. Fotograaf: Melissa van Well-Dijkshoorn. 

    Initiatieven in Cool en Crooswijk

    In Cool ontwikkelde één groep een campagne die met de slogan ‘Spot een pot’ actievoerde tegen wildplassen. "Een probleem dat een beetje onder de radar blijft, maar wat grote overlast veroorzaakt voor de bewoners in de wijk Cool," zegt een van de studenten. "Met onze campagne hoopten we meer zichtbaarheid te creëren voor dit probleem en uiteindelijk natuurlijk op een oplossing.”

    Een andere groep richtte zich op de daklozen in dezelfde wijk. Ze ontwikkelden het idee om warme winterpakketten te maken, gevuld met praktische items zoals sjaals, handschoenen en sokken. “We wisten dat de wintermaanden zwaar waren voor daklozen,” zegt Joanne de Groot. “We wilden ze helpen, vooral omdat ze vaak vergeten worden.” Ze werkten samen met de Pauluskerk, die zich inzet voor daklozen in Rotterdam, en deelden 80 pakketten uit én warme chocolademelk met slagroom. “Het was zo mooi om te zien dat mensen dankbaar waren voor zoiets kleins.”

    In Crooswijk richtten twee van de groepen zich op verbinding. ‘Winter Wonder Crooswijk’ had tot doel om de oude en nieuwe bewoners in de wijk met elkaar in contact te brengen. De studenten leerden een bewoonster kennen die graag iets wilde doen aan de ongelijkheden in de wijk. Samen organiseerden ze een evenement in de speeltuin aan de Wandeloordlaan, dat grenst aan zowel de oudbouw als nieuwbouw. Een event voor alle bewoners met o.a. spelletjes voor de kids, gratis poffertjes en drinken, een gamebus en muziek. En niemand minder dan burgemeester Carola Schouten die haar opwachting maakte. "Het was geweldig om te zien hoe bewoners elkaar ontmoetten en met elkaar in gesprek gingen, en dat de kinderen samen speelden," zegt Janthe van der Vis. "De verbinding die we creëerden, was echt het doel van ons event."

    Het was geweldig om te zien hoe bewoners elkaar ontmoetten en met elkaar in gesprek gingen, en dat de kinderen samen speelden.

    Bij Open Huis Crooswijk draaide het ook om de verbinding, met name tussen de oudere en jongere generatie Crooswijkers. “Ons doel was om de saamhorigheid weer in Crooswijk te laten komen, zoals het er vroeger was,” aldus Mike van den Bos. Zo gingen zij zelf met verschillende Crooswijkers in gesprek, wat resulteerde in de prachtige expositie ‘Gezichten van Crooswijk’ met foto’s en verhalen van bewoners van Crooswijk en mensen die veel voor de wijk betekenen. Daarnaast markeerde het event ook de officiële opening van de nieuwe locatie van Open Huis Crooswijk en werd er een podcast gelanceerd.

    Organiserende groep studenten poseert tijdens event Winter Wonder Crooswijk met burgemeester Carola SchoutenFoto: studenten van Winter Wonder Crooswijk met burgemeester Carola Schouten. Fotograaf: Melissa van Well-Dijkshoorn.

    Verbinding en samenwerking

    Het verbindende element in al deze initiatieven was de focus op saamhorigheid. Of het nu ging om het samenbrengen van verschillende generaties of het creëren van warmte voor daklozen, de studenten streefden naar meer begrip en verbinding binnen de wijken. "Onze groep wilde vooral laten zien dat we samen sterker zijn," zegt een student. "We hebben echt gemerkt hoe belangrijk het is om met de bewoners samen te werken en hen te betrekken bij het proces."

    Docent Marieke van Voornveld benadrukt de waarde van samenwerking: "De studenten werkten niet alleen met elkaar, maar ook met de bewoners en lokale organisaties. Dit gaf de evenementen extra impact en zorgde ervoor dat de initiatieven niet alleen op papier, maar ook in de praktijk succesvol waren."

    We hebben echt gemerkt hoe belangrijk het is om met de bewoners samen te werken en hen te betrekken bij het proces.

    Leren van ervaring: het belang van flexibiliteit en aanpassing

    Naast de organisatorische en praktische vaardigheden, leerden de studenten waardevolle lessen over de uitdagingen die komen kijken bij het organiseren van maatschappelijke evenementen. "We hadden niet verwacht dat we zoveel geld zouden kunnen ophalen voor ons event," zegt Janthe van der Vis van ‘Winter Wonder Crooswijk’. "Het regelen van sponsoren en middelen was een leerzame ervaring. We zijn van nul euro naar een paar duizend euro gegaan.”

    “Wat we een volgende keer anders zouden doen? Een wc regelen, dat had handig geweest. En heaters voor een beetje warmte. Die stonden wel op de site van de organisatie waar we alles gehuurd hebben, maar bleken niet beschikbaar.”

    Ook bij Open Huis Crooswijk verliep niet alles geheel volgens plan. “Bij het afnemen van de interviews is het ons niet gelukt een volledig representatief beeld te krijgen van alle verschillende doelgroepen. Vooral de jongeren hebben we niet kunnen bereiken om mee te werken. Zelfs niet met het direct aanspreken op straat. Dat is toch jammer. Maar in plaats daarvan hebben we juist wel weer andere doelgroepen bereikt, zoals een aantal mensen die veel voor de wijk betekent,” zegt Mike van den Bos.

    Bij de Pauluskerk leerden de studenten dat ze ietwat naïef waren in het bedenken van hun ideeën. “We wilden de daklozen iets moois schenken, omdat ze zo weinig hebben, maar leerden dat alles van waarde, bijvoorbeeld merkproducten, geen optie zijn. Die zouden meteen verkocht worden voor geld in plaats van ze zelf te gebruiken. Daar hadden we vooraf niet bij stilgestaan. De producten moesten clean en merkloos zijn.”

    Juist deze momenten in het proces waren belangrijk en leerden de studenten om flexibel te zijn en met de situatie om te gaan.

    We wilden de daklozen iets moois schenken, omdat ze zo weinig hebben, maar leerden dat alles van waarde, bijvoorbeeld merkproducten, geen optie zijn.

    Verschillende foto's bij elkaar van de gezichten van Crooswijk
    Foto: foto's uit de expositie 'Gezichten van Crooswijk' gemaakt door Loïs dos Santos

    De impact: zichtbare verandering in de wijk

    Een belangrijk aspect van het project was het aantonen van de impact die hun evenementen hadden. De studenten deden dit door voorafgaand een nulmeting te doen en achteraf te reflecteren op wat ze hadden bereikt.

    De studenten merkten zelf ook het verschil dat hun initiatieven maakten. "Toen we de winterpakketten uitdeelden, zagen we een aantal daklozen meteen met onze handschoenen en sjaals lopen," vertelt Joanne de Groot. "Dat was een teken dat we echt iets goeds deden, iets tastbaars dat ze konden gebruiken."

    Bij de expositie bij Open Huis Crooswijk waren de studenten vooral geraakt door de persoonlijke verhalen die ze hadden verzameld. "Sommige verhalen waren echt indrukwekkend. Het was mooi hoe de prachtige foto’s gemaakt door onze groepsgenoot één van de bewoners zelfgezegd hielp een nare periode af te sluiten en voelden als een soort van nieuwe start voor haar,” vertelt Pepijn Bhagwandien. "Dat was voor ons de grootste impact."

    Het was mooi hoe de prachtige foto’s één van de bewoners zelfgezegd hielp een nare periode af te sluiten en voelden als een soort van nieuwe start voor haar.

    Een basis voor de toekomst

    Het ‘Urban Programming’-project heeft niet alleen de Rotterdamse wijken Cool en Crooswijk veranderd, maar ook de studenten zelf. Het heeft hen laten zien hoe krachtig sociale initiatieven kunnen zijn en hoe ze met creativiteit en samenwerking echte impact kunnen maken op hun omgeving. Een mooie basis voor het laatste semester van de opleiding, waarin alle studenten gaan stagelopen in de praktijk. Sommigen zelfs ver over onze landsgrenzen heen.