Menu English

Studenten Engineering werken samen met Noorse studenten aan het verduurzamen van de grootste skischans ter wereld

Internationale samenwerking Fagskolen i Viken

Wat begon met een ontmoeting bij een van de CHAIN5 bijeenkomsten, mondde uit in een mooie internationale samenwerking tussen Rotterdam Academy, Techniek College Rotterdam (TCR) en de Noorse Fagskolen i Viken.

Afgelopen maand is een groep Nederlandse studenten, onder wie vijf van onze Engineering-studenten, naar Noorwegen afgereisd voor de officiële aftrap van deze samenwerking. Hier hebben ze twee weken lang opgetrokken met de Noorse studenten en gezamenlijk aan een opdracht gewerkt: het verduurzamen van de grootste skischans ter wereld, de Skiflyvning Vikersund AS.

Voor het gebruik van deze schans is veel energie nodig. Bijvoorbeeld voor het koelen van het ijs om een constante kwaliteit te waarborgen. Als er storing in de koeling is, kan dat gevolgen hebben voor de kwaliteit van het ijs en dus ook voor de veiligheid van de skiërs. Daarnaast is er veel energie nodig voor het goed in beeld brengen van de wedstrijden. Denk hierbij aan voldoende verlichting en alles wat er verder bij komt kijken om de wedstrijden uit te kunnen zenden op televisie. Het energieverbruik van deze skischans is te vergelijken met het verbruik van zo’n 160-170 woningen. Aan de studenten de belangrijke taak om te kijken hoe dit in de toekomst duurzamer kan.

De studenten hebben de eerste week op locatie geslapen, in appartementen naast de skischans. Uiteraard hebben ze die schans ook beklommen. Dat waren heel wat traptreden om te beklimmen, 500 omhoog en ook weer omlaag.

Het overkoepelende doel van deze internationale samenwerking is dat de studenten de kans krijgen om over de eigen landsgrenzen heen te kijken en van elkaar te leren. Onderdeel van het programma was leren over het Noorse energiesysteem, wat veelal opgewekt wordt met water. De studenten hebben hiervoor een bezoek gebracht aan een waterkrachtcentrale en een warmteopslagfabrikant.

De tweede week zijn de studenten naar de schoollocatie van Fagskolen i Viken gegaan, waar ze onder andere een elektropracticum over transformatoren hebben gehad en les kregen over Industry 4.0 op een minifabriek.

Uiteraard was er ook voldoende ruimte voor de nodige fun en buitensportactiviteiten: fietsen, disc golf… De studenten hebben genoten van het Noorse buitenleven en de prachtige natuur. Eén van de studenten van TCR was met zijn eigen auto gekomen en had zijn vishengels meegenomen. Daar werd elke dag trouw mee gevist en de gevangen vis werd uiteraard in Noorse stijl op een open vuur gegaard en opgegeten.

Dat de studenten een fantastische tijd hebben gehad is wel duidelijk aan de vraag die docent Robbert-Jan ’t Hoen ontving van meerdere studenten: “Is het mogelijk om een weekje langer in Noorwegen aan het project te werken?”.

De komende periode blijven de studenten online met elkaar samenwerken. In december komen de Noorse studenten twee weken naar Rotterdam voor de afronding van het project.

Meer weten over deze opleiding?

Ga naar de opleidingspagina.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen