Menu
    English

    Blog Learning community Betekenisvol Samenwerken in de Wijk

    Reflectieverslag

    Learning community Betekenisvol Samenwerken in de Wijk

    10 februari 2025

    Kick Off Praktijkonderzoeken

    Een interactieve kennismaking, samen (niet) uit de knoop komen, rolmodellen aan tafel en heel veel nieuwsgierigheid. In het Klaslokaal van Zorgvrijstaat West is het rumoerig door de verschillende groepsgesprekken die gevoerd worden. Zeven afstudeerders starten vandaag met hun praktijkonderzoeken en 11 praktijkpartners helpen hen landen binnen de praktijkcontext.

    Het is een mooie diverse groep met verschillende achtergronden, ervaringen en expertises. Dat is iets wat we meteen benadrukken. Terwijl Alexander de bredere maatschappelijke context schetst en uitleg geeft over het verbeteren van de sociale basis,  luisteren de studenten met aandacht. Daarna legt Bram Dingemanse, netwerkregisseur Huize Middelland) uit hoe in Middelland vanuit de wijk geïnvesteerd wordt in die sociale basis. Dat zij, de 12 buurtinitiatieven van Huize Middelland, hier ontdekt hebben dat het maatwerk ondersteund moet worden, dus dat er niet van bovenaf een overkoepelend orgaan moet zijn. Maar dat van onderaf ondersteuning plaats moet vinden, waarbij het om gedeeld eigenaarschap gaat in plaats van sturing. Daarom doen bewoners samen met onderzoekers hun eigen onderzoeken in de wijk en vergroten bewoners hun eigen invloed. Alle studenten worden van harte uitgenodigd om de wijkplekken te bezoeken en ‘embedded’ te werken de komende maanden. Dat wil zeggen ‘onderdeel te worden’ van het netwerk van netwerken in Delfshaven, door mee te doen en op de plek(ken) zelf aanwezig te zijn en het perspectief van die plekken en mensen zichtbaar te maken. Hier in Delfshaven dus aanwezig zijn op de plekken waar bewoners zijn, naast hen staan en samen met hen te onderzoeken en hun perspectief zichtbaar te maken of hen als groep een stem te geven.

    Stimulerende omgevingen

    Er worden veel verhalen gedeeld over het werk dat in Delfshaven, Middelland en ook Spangen verricht wordt. Het gaat over stimulerende omgevingen voor jongeren en het verminderen van een voedingsbodem voor criminaliteit. Maar ook zelfregie en herstel en een brugfunctie tussen formele netwerkpartners en overige partners in de wijk.

    Doelen en resultaten

    Van tevoren hebben Alexander en ik de bijeenkomst voorbereid, zodat we de doelen, zoals kennismaken met elkaar en laten landen de praktijkcontext, zouden halen. We hebben besproken hoe we met de interactieve incheck en kennismaking meteen waarden zoals gelijkwaardigheid, luisteren en verbinden konden uitdragen. We faciliteerden kennismaken, ruimte tot het helder krijgen van de context en betrokken stakeholders en co-creatie bij het formuleren van praktijkvraagstukken en mogelijke onderzoeksvragen.

    Lerende gemeenschap

    Alle aanwezigen vertrokken met een hoofd vol informatie, inspiratie en ideeën en weten bij wie ze in een team zitten voor hun onderzoek. Zorgvrijstaat en haar praktijkpartners hebben hier op een gestructureerde, verbindende en gelijkwaardige manier laten zien hoe je nieuwe (aankomende) professionals en studentonderzoekers meteen kunt opnemen in een lerende gemeenschap.