Menu English

Verschil tussen vraag en aanbod

Publicatie van Kenniscentrum Zorginnovatie
E. Mirza, N. Wink-Versluis, R. Hagen, S. Vorm,van der, J. Snoep, D. Jong,de, S.R. Hilberink | Artikel | Publicatiedatum: 01 augustus 2016

Dagbesteding voor mensen met parkinson onder de loep

In Nederland hebben naar schatting tenminste 42.000 personen parkinson of parkinsonisme. Het betreft vaker oudere personen (gemiddelde leeftijd 71 jaar), maar ongeveer een kwart is jonger dan 66 jaar. Verwacht wordt dat de prevalentie van parkinson de komende vijftien jaar sterk toeneemt vanwege de vergrijzing (Eimers, Munneke, Bloem, Van Galen & De Vries, 2014). Parkinson kan grote gevolgen hebben voor het lichamelijk en maatschappelijk functioneren, waardoor het moeilijker wordt om de vertrouwde dagelijkse handelingen uit te voeren en een dagstructuur en invulling vast te houden. Dagbesteding buitenshuis is dan een manier om de dag invulling te geven en sociale contacten te behouden. Dagbestedingscentra bieden verschillende activiteiten op het gebied van vrije tijd, ontspanning, beweging en hobby’s. Daarnaast bieden dagbestedingscentra op dezelfde locatie vaak ondersteunende therapieën aan. Sinds 2015 kan men bij de gemeente een indicatie voor dagbesteding aanvragen. Voorwaarde hiervoor is dat men niet (meer) zelfstandig in de daginvulling kan voorzien.

Auteur(s) - verbonden aan Hogeschool Rotterdam

Betrokken bij deze publicatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen