Projectbeschrijving
Dit project heeft als doel een nieuwe productieroute voor duurzame kerosine te ontwikkelen. De basis daarvoor zijn vetzuren die via een fermentatieproces verkregen worden. De grondstof voor het fermentatieproces is nat organisch afval. Om de vetzuren om te zetten naar kerosine wordt gebruikgemaakt van een chemische reactie die ketonisatie wordt genoemd. Dit is de cruciale stap die door de Hogeschool Rotterdam wordt ontwikkeld. Samen met onze projectpartners proberen we een integraal productieproces voor SAF te ontwikkelen, waarbij de reststromen die ontstaan zoveel mogelijk worden hergebruikt binnen het proces. Daarmee worden inputmaterialen geminimaliseerd, het ontstaan van afvalstromen vermeden en kosten bespaard. Op die manier ontwikkelen we een duurzame en competitieve route om SAF te maken.
Projectaanpak
Met experimenteel onderzoek optimaliseren we de ketonisatiereactie in ons laboratorium. De resultaten daarvan gebruiken we om met gespecialiseerde software het proces te simuleren. Als dat lukt, willen we het proces in een pilot testen op grotere schaal.
Verbinding onderwijs
De betrokken onderzoekers zijn ook actief in het onderwijs. Zo komen verschillende vraagstukken uit het onderzoek terecht bij project- en praktijkonderwijs.
(Beoogde) resultaten
Een technisch werkend, duurzaam en competitief productieproces voor SAF uit nat organisch afval.
Samenwerkingen
Projectpartners uit de industrie zijn ChainCraft en SkyNRG. Daarnaast wordt er samengewerkt met andere hogescholen, waaronder Zuyd.
Projectfeiten
Looptijd: 2024 - heden
Lectoraat: Circulaire Energietransitie
Financiering: Kiem GoChem subsidie van SIA
Cluster: Verduurzaming van Energie en Industrie