Menu
    English

    Totally Nuts: Verwaarden van cashewnootschillen voor recyclebare biobased thermoset materialen

    Thermosetkunststoffen worden veel toegepast en zijn niet meer weg te denken uit onze economie. Deze materialen zijn nu niet circulair, want een thermosetkunststof kan niet gerecycled worden. Een thermosetmateriaal wordt gemaakt uit een prepolymeer en een verharder, die in een bepaalde verhouding met elkaar worden gemengd. Zo ontstaat er een stevig polymeernetwerk dat stevige materialen oplevert. Met het Totally Nuts-project gebruiken we cardanol als prepolymeer. Dit cardanol wordt verkregen uit pyrolyse-olie van de cashewnootschil. Door het toepassen van de juiste chemie is het mogelijk om een biobased thermoset te maken die ook nog recyclebaar is.

    Beschrijving

    Projectbeschrijving

    Het aandeel van Hogeschool Rotterdam in dit project is om groene syntheseroutes te ontwikkelen om het cardanol-prepolymeer de juiste chemische functionaliteit te geven. Bij het ontwikkelen van deze routes wordt er gelet op het minimaliseren van bijproducten, evenals het gebruik van zo min mogelijk oplosmiddelen en schadelijke chemicaliën. Bij voorkeur verlopen de reacties enzymatisch.

    Projectaanpak

    Christoph Minkenberg doet als docent-onderzoeker literatuuronderzoek naar mogelijke groene syntheseroutes en test deze in het chemielaboratorium op Academieplein. Vervolgens laat hij studentgroepen deze reacties verder ontwikkelen en optimaliseren.

    Verbinding onderwijs

    Het project is gekoppeld aan semester 6-estafetteprojecten en de minor Chemie. Ook werken stagiairs hieraan bij MNEXT, die mede worden begeleid door Christoph Minkenberg.

    (Beoogde) resultaten

    Een methode om met behulp van groene chemie cardanolen te maken.

    Samenwerkingen

    Avans (penvoerder), TU Eindhoven, Universiteit Maastricht, NPSP, Nut2, SABA, Jiahua en PUROC.

    Projectfeiten

    Looptijd: September 2022 - september 2026

    Lectoraat: Biobased Building Blocks and Products

    Financiering: RAAK Pro

    Cluster: Duurzame Stedelijke Delta

    Actueel