Menu Zoeken English

De Speer | Podcasts met Kees Klomp

21 september 2022

Vanaf oktober starten er nieuwe wekelijkse podcasts genaamd De Speer. In deze podcasts spreekt lector Betekeniseconomie Kees Klomp met ondernemers die kozen voor een maatschappelijke missie. Wat was het beslissende moment waardoor ze wisten: het roer moet om? Voor de 26 afleveringen zijn imiddels 20 gesprekken opgenomen, dus maak je op voor een jaar vol inzicht en inspiratie.

Langdurig onderzoek naar hoe mensen intrinsiek te motiveren

De Speer is een verwijzing naar een uitspraak van Ray Anderson, CEO van Interface. Toen hij het boek The Ecology of Commerce van Paul Hawken las, waarin de ecologische crisis wordt belicht, was hij zo geraakt, dat het leek alsof hij door een speer was getroffen. Hij besloot daarom direct het roer om te gooien en zich volledig in te zetten op een duurzaam, circulair business model en daarmee op een betere wereld. 

Als lector Bekekeniseconomie trof dit voorbeeld Kees Klomp ook. "Dit is precies waar het om gaat binnen Betekeniseconomie. In traditionele economie zijn de waarden om tot gedrag te komen vaak extrensiek: subsidie, belasting, koopkracht, het komt van buiten. Maar dit is anders. Dit gaat erover dat er dus bij mensen iets geraakt wordt, waardoor ze echt hun gedrag aanpassen. En niet hun eigen gedrag, ook hun business. Daarmee is het een cruciaal onderdeel van Betekeniseconmie, omdat we dan mogelijk te weten komen, wat die intrinsieke drijfveren zijn. Dat 'speer-moment' is namelijk een allebepalend moment om gedragsverandering in gang te zetten. Als we weten wat dat veroorzaakt, kunnen we ook onze studenten - de changemakers van de toekomst - stimuleren om zich in te zetten voor de nieuwe economie." 

De eerste aflevering gaat Kees in gesprek met Renzo Deurloo, oprichter van GreenFox, en zal te beluisteren zijn via Spotify vanaf dinsdag 27 september.

Luister de podcast op Spotify

Het zijn stuk voor stuk prachtige gesprekken geworden , van mensen die heel gevoelig worden. Hartverwarmend. Ik ben er heel trots op.

Kees Klomp lector Betekeniseconomie

De podcast is onderdeel van het lectoraat Betekeniseconomie van Kenniscentrum Business Innovation. Het is een co-creatie met CIRCL, het circulaire platform van ABN AMRO. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen