Menu English

Over de lector

Tina Rahimy is adviseur en medeorganisator Plein 16-27: Landelijke Leergemeenschap Jongeren op Weg naar Volwassenheid. In samenwerking met o.a. Hogeschool Inholland Amsterdam, Verwey Jonker instituut en Stichting Alexander Amsterdam. Tevens is ze adviseur en trainer bij het project Grip op Studiesucces aan de Hogeschool Rotterdam en creatief ontwikkelaar bij het initiatief tot Naamverandering van de Witte de With: Center for Contemporary Art.  

Tina Rahimy is gepromoveerd in de politieke filosofie. Tijdens haar promotie was ze coördinator kunstwerken in de openbare ruimte bij het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam, adviseur drama en documentaire bij het Mediafonds in Amsterdam en voorzitter van de jongerenredactie van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarnaast heeft ze gedoceerd aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit en was ze kerndocent Ethiek, Filosofie en levensbeschouwing bij de opleiding Social Work van hogeschool Inholland in Rotterdam. Vanaf 2016 tot 2019 was ze betrokken bij de ontwikkeling en vormgeving van de opleiding Social Work van de hogeschool Rotterdam. Dit deed ze naast haar aanstelling als lector Sociaal werk in de superdiverse stad. Sinds 2020 is ze fulltime lector Sense of belonging.

In haar promotieonderzoek Politics of Flight: A Philosophical Refuge (2017) kijkt Rahimy vanuit een politiek-filosofisch perspectief naar de zogeheten vluchtelingencrisis. Het ongemak dat deze crisis oproept, komt niet alleen voort uit het gedwongen gemarginaliseerde bestaan van de vluchteling, of uit de angst van Europeanen voor de vreemdeling. Het ongemak ligt ook in het contrast tussen de alledaagse vanzelfsprekendheid van de onmenselijke toestand waarin vluchtelingen leven en het comfort van het leven in de westerse wereld. Dit ongemak ontbeert een discours. Het huidige Europese politieke discours maakt een vanzelfsprekende koppeling tussen de twee woorden vluchteling en crisis, en definieert deze crisis als een vanzelfsprekend kenmerk van de ander, als een toestand die Europa overkomt. De ontkrachting van deze aanname staat centraal in het promotieonderzoek van Rahimy naar een politiek van het vluchten.

In haar onderzoek wil zij een andere manier van denken bewerkstelligen. Ze kijkt daarbij naar een verscheidenheid aan politieke praktijken en vormen van gemeenschappen binnen de westerse samenleving. Het denken over vluchten moet volgens Rahimy naast een sterke zelfkritische attitude ook op zoek gaan naar affirmatieve praktijken. Rahimy concludeert dat door het loslaten van opgelegde identiteiten andere vormen van gemeenschappen mogelijk worden. Deze gemeenschappen baseren zich op het principe van wederkerige interesse. Rahimy promoveerde aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam.