Menu English

Dr. Arie de Wild

Lector Risicomanagement en gedrag

Arie de Wild is lector op het raakvlak tussen risicomanagement en gedragseconomie. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van risicomanagementmethoden voor het mkb.

Meer informatie

Dr. Arjen van Klink

Over de lector

Arie de Wild is bedrijfseconoom en voltooide zijn master aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde aan diezelfde universiteit op het proefschrift ‘Unraveling Risk Appetite’, een gedragseconomisch onderzoek naar de bereidheid van organisaties om risico’s te nemen. Als onderzoeker heeft hij gewerkt bij twee van de voorlopers van het huidige onderzoeksbureau Ecorys en als docent was hij werkzaam bij diverse economische opleidingen van Hogeschool Rotterdam. In 2004 startte hij als onderzoeker bij het voormalige lectoraat Enterprise Risk Management van Hogeschool Rotterdam. Sinds 2012 is Arie de Wild werkzaam bij Kenniscentrum Business Innovation, eerst als lector Gedragseconomie en sinds 2018 als lector Risicomanagement en gedrag.

Achtergrond

Arie de Wild is zelfstandig adviseur voor de stichting Certae Solutions. Deze stichting heeft als doel gedragseconomische kennis te valoriseren en heeft als doelgroep overheden en grote organisaties.

Lectoraat Next Strategy

Het lectoraat richt zich op de vraag hoe mkb-bedrijven snel en doelgericht toekomstbestendig kunnen opereren door bedreigingen te beheersen en kansen te benutten. Uitgangspunt bij dit onderzoek zijn inzichten uit de gedragseconomie. Het onderzoek richt zich op de thema’s vroege signalering, ‘effectuation’ en veerkracht. Door kansen en bedreigingen vroegtijdig te signaleren levert dit mkb-bedrijven de mogelijkheid deze sneller te benutten dan wel te beheersen. Door te leren van de aanpak van succesvolle ondernemers bij het nemen en beheersen van risico (effectuation) leren ondernemers risicomanagement vorm te geven op een manier die past bij het mkb. Ten slotte wordt onderzocht hoe veerkracht van een mkb-bedrijf op een praktische manier kan worden versterkt om negatieve risico’s die zich al hebben gemanifesteerd weer te boven te komen. Het doel van het lectoraat is om het mkb praktische handvatten te bieden om zelf risicomanagement vorm te geven met een menselijke maat en op een manier die past bij het mkb.

Verbinding met het onderwijs

Arie betrokken bij de volgende opleidingen: Finance & Control en Accountancy

Binnen deze twee opleidingen werven wij specifiek studenten om met ons mee te werken in onderzoek. Via hun begeleiders en andere geïnteresseerde docenten verkennen we vervolgens welke kennis uit ons onderzoek een plek verdient in het curriculum van deze opleidingen. De impact van ons onderzoek binnen het onderwijs kan zijn dat een van onze artikelen met studenten wordt besproken, dat wij nieuwe kennis via gastcolleges en lesopdrachten bij studenten introduceren of dat onze kennis wordt gebruikt om onderwijs in project-, casus- of spelvorm te voorzien van praktijkcontext. Ieder half jaar overleggen wij met een groep enthousiaste docenten van deze opleidingen welke mogelijkheden voor het maken van impact wij gezamenlijk zien en werken wij die ideeën vervolgens samen uit.

Arie is betrokken bij de minors: Risicomanagement & gedrag en Accountant in Business

“Mijn doel is om zo veel mogelijk docenten, studenten en ondernemers te inspireren..”

Dr. Arie de Wild Lector Risicomanagement en gedrag

Volg de lector

Op social media

Project(en)

Van Dr. Arie de Wild
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen