Menu Zoeken English

Dag van Praktijkgericht Onderzoek 2022

Responsible Applied AI

Artificial Intelligence is verweven in onze dagelijks werkelijkheid en we kunnen er niet meer omheen. Dit jaar staat de Dag van Praktijkgericht Onderzoek in het teken van AI. AI kan een geweldig instrument zijn, maar het kent ook gevaren. Om te kunnen navigeren in deze nieuwe werkelijkheid is de dialoog en het uitstippelen van de route naar Responsible Applied AI urgenter dan ooit.

De Dag van Praktijkgericht Onderzoek heeft dit jaar als thema: Responsible Applied AI. Artificial Intelligence biedt enorme kansen in bijvoorbeeld de zorg en geneeskunde of in zaken rondom veiligheid en sociale vraagstukken. Daartegenover staat het oprukkende gebruik van algoritmes en industriële grootmachten die ons met AI steeds meer in hun macht hebben, vrijheid inperken en de grenzen van onze privacy opzoeken.

In drie verschillende zalen en op de AI Expo presenteren meer dan 30 onderzoekers, docent-onderzoekers, lectoren over AI-gerelateerde onderzoek dat zij doen voor de Hogeschool Rotterdam. Per programma werken verschillende kenniscentra van Hogeschool Rotterdam zaal samen voor dit uitgebreide programma. De dag wordt afgesloten met een feestelijke borrel.

Opening

12.30 uur 

Opening door Zakia Guernina,  Lid College van Bestuur Hogeschool Rotterdam & Jeroen Chabot Directeur Willem de Kooning Academy

Introductie Responsible Applied AI door  Florian Cramer, Lector Willem de Kooning Academie & Jelle van Baardewijk, Lector Kenniscentrum Business Innovation

Zaal 1: Leren met, over en van AI

13.00 tot 17.00 uur
Gehost door de kenniscentra Talentontwikkeling & Creating010

Met bijdragen van:

Erik van Schooten Kenniscentrum Talentontwikkeling
Maaike Harbers Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie
Oumaima Hajri  KCCR Kenniscentrum Creating 010
Mark Scheper Instituut voor Gezondheidszorg
Marije Brom  Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie
Miriam Rasch Willem de Kooning Academy
Jos van Kempen Instituut voor Engineering en Applied Science
Lotte Willemsen KCCR Kenniscentrum Creating 010
Vera van der Burg PhD onderzoeker TU Delft
Nadia Piet     DEPT®,founder van AIxDesign

  
Frans Spierings     Programma Directeur Kenniscentrum Talentontwikkeling 

Thema: Leren met, over en van AI

Dankzij Artificial intelligence (AI) kunnen computers taken uitvoeren die hen aangeleerd zijn. Tegelijkertijd hebben wij als mens ook veel te leren…! Niet alleen over toepassingen, maar ook over het stellen van fundamentele vragen. Kenniscentrum Talentontwikkeling en Creating010 bundelen de krachten met drie inspirerende sessies op het grensvlak van onderwijs, AI & design, met als thema ‘leren met AI, leren over AI, en leren van AI’.

Er worden sprankelende bijdragen geleverd door onderzoekers, docenten en studenten van HR en door twee design researchers die aan de hand van onderzoek en verassende voorbeelden laten zien wat AI kan leren van de mens maar ook: vice versa.

Zaal 2: Kansen en problemen van AI

13.00 tot 17.00 uur
Gehost door de kenniscentra Willem de Kooning Academie & Business Innovation

Met bijdragen van:

Renee Turner Willem de Kooning Academy
Paul Hermans Hogeschool Rotterdam Business School
Sonia de Jager Willem de Kooning Academy
Annie Yang Kenniscentrum Business Innovation
Aymeric Mansoux Willem de Kooning Academy
Tasneem Sadiq Hogeschool Rotterdam Business School


Moderator: Deanna Herst

Thema: Kansen en problemen van AI in praktische toepassingen

Het centrale thema van dit podium is Kansen en problemen van AI in praktische toepassingen. Kunstmatige intelligentie is niet langer futuristisch, maar onderdeel geworden van het dagelijks leven, soms zonder dat mensen zich daar volledig bewust van zijn. AI-technologie heeft de manier van werken al veranderd in de meeste vakgebieden die aan Hogeschool Rotterdam worden onderwezen. Met het bedrijfsleven en creatieve beroepen als voorbeeld, zal dit panel een licht werpen op hedendaagse kwesties en kansen die door de nieuwe technologie worden gecreëerd.

Zaal 3: Responsible AI mag niemand uitsluiten

13.00 tot 17.00 uur
Gehost door de kenniscentra EMI & Zorginnovatie & Duurzame Havenstad

Met bijdragen van:

Raymond Hoogendoorn Kenniscentrum Duurzame Havenstad
Mark Scheper  Instituut voor Gezondheidszorg
Dave De Held Directeur Centre of Expertise Maatschappelijke Innovatie


Moderator: Sezgin Yilgin - Manager Marketing & Innovatie Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI)

Thema: kansen AI voor inclusiviteit

Meedoen in de maatschappij en een betekenisvolle rol te kunnen spelen is een centrale pilaar van het menselijk bestaan. Maar dat is niet voor iedereen zo. Helaas is de kans dat een individu (van zuigeling tot volwassene) kan meedoen in de maatschappij voor een heel groot deel afhankelijk van waar je geboren wordt en opgroeit. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kansen die iemand heeft maar ook voor zijn gevolgen.

Ondanks dat AI vaak wordt geassocieerd met het vergroten van de kloof tussen mensen kan het ook gebruikt worden om juist deze te verkleinen. Om echter deze staat van inclusiviteit te kunnen bereiken dienen we echter wel verantwoord met AI om te gaan, zoals het voorkomen van ongewenste profilering van individuen. Hier kan Explainable AI een belangrijke rol spelen. Maar deze kent ook grenzen.

Deze track gaat dan ook vooral uit van welke kansen AI kan creeren voor inclusiviteit, zoals bijvoorbeeld in de zorg, en hoe deze kan bijdragen aan sociale innovatie. Verder zal aandacht worden besteed aan de manier waarop Explainable AI deze inclusiviteit nog verder kan versterken en wat de grenzen hieraan zijn.

AI Expo

De dag is ook een plek voor innovatie en verbinding. In de AI Expo worden recente en spraakmakende projecten van studenten en docenten gepresenteerd. Leer meer over de presentaties en maak kennis met de makers en denkers. Een overzicht van de projecten volgt binnenkort.

Details

  • Datum: Donderdag 29 september 2022
  • Tijd: 12.30 tot 18.30 uur
  • Locatie: Hulstkamp Gebouw, Maaskade 119, Rotterdam
  • Het programma is vrij toegankelijk

Aanmelden voor de Dag van Praktijkgericht Onderzoek 2022

 

Meer over de Dag van Praktijkgericht Onderzoek

Elk jaar organiseren de kenniscentra van Hogeschool Rotterdam de Dag van Praktijkgericht Onderzoek. De dag biedt een rijk reservoir aan inzichten, mogelijkheden, botsende overtuigingen en onvermoede samenwerkingen. Centraal staat het belang, de opbrengsten en impact van onderzoek die wordt gedeeld en waar het werkveld, onderzoekers en studenten samenkomen. Gastheer van de Dag van Praktijkgericht Onderzoek 2022 is de Willem de Kooning Academie.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen