Menu Zoeken English

Samenwerking met Citylab010: studenten helpen plannenmakers

Ook plannen kenniscentra krijgen startsubsidie
26 oktober 2017

CityLab010 faciliteert innovatieve plannen van Rotterdammers om de stad te verbeteren. Op de locatie Kralingse Zoom konden geïnteresseerden kennismaken met de 50 plannen die van gemeente Rotterdam een startsubsidie krijgen. Studenten van Marketing of Social Business helpen de plannenmakers hun plan van de grond te krijgen.

Plannenmakers presenteren zich 

Van knikkerbanen, naar een recyclemachine, tot servies van fijnstofdrab en een robot in de klas. Het is een kleine greep uit de plannen die gepresenteerd werden tijden het evenement CityLab010 on tour in de nieuwbouw op locatie Kralingse Zoom. In totaal hebben zich in 2017 rond de tweehonderd plannenmakers gemeld bij CityLab010, vijftig van hen krijgen de startsubsidie van de gemeente Rotterdam, zodat zij hun plan ook kunnen gaan uitvoeren. De plannen moesten vooral voldoen aan de pijlers innoveren, inspireren, bouwen en ontmoeten. 

Hart voor de stad

Rond de 350 Rotterdammers met hart voor de stad waren aanwezig. Wethouder Visser (Financiën, Organisatie, Haven, Binnenstad en Sport) opende het programma. Hij sprak vol lof over de nieuwe plannen van dit jaar en gelooft in de aanpak van CityLab010. Ook gaf hij aan dat er in 2018 onderwerpen bijkomen waarvoor je plannen kunt indienen. Op sociaal gebied zullen armoedebestrijding en bestrijding sociaal isolement worden toegevoegd aan de thema’s van CityLab010. Na wethouder Visser sprak Fred Feuerstake, directeur van het Instituut voor Commercieel Management (COM) de aanwezigen toe. Hij wil samen met de plannenmakers uit de stad sociale initiatieven verder innoveren en klaarstomen voor de toekomst. Op die manier krijgt Rotterdam twee cadeaus: goed opgeleide professionals met hart voor de stad en kennis uit praktijkgericht onderzoek.

Social marketeers helpen bij uitvoering

De CoMmunity Marketing of Social business is nauw betrokken bij CityLab010, in augustus van dit jaar is de samenwerking met CityLab010 bekrachtigd. De social marketeers werken mee in verschillende projecten om de innovatieve plannen waarin maatschappelijke vraagstukken worden aangepakt naar een hoger plan te tillen.  Zo bouwen zij mee aan de stad Rotterdam. Tijdens het event waren de studenten aanwezig om te inventariseren welke vragen de plannenmakers hebben en hoe zij hen kunnen gaan helpen.

De nieuwe projecten voor Rotterdam

Perpetual Plastic 010, een recyclemachine die van je eigen zwerfafval een 3d-object kan printen.

“De thema’s circulaire economie, duurzaamheid en innovatie spelen in het onderwijs steeds meer. Hierdoor neemt de vraag naar leuke en intercatieve lessen over zwerfafval toe. Alleen zijn deze er niet. Daarom willen wij gastlessen ontwikkelen rondom Rotterdams zwerfafval. In deze lessen leiden interactieve reclyclemachines de kinderen als een gids door te lessen.”

“Gaaf om tijdens dit evenement onze recyclemachine te presenteren. Iedereen kan vanavond zelf testen hoe leuk het is om van je eigen zwerfafval een object te printen. Er heerst een gezellige sfeer om op een laagdrempelige manier te netwerken en in contact te komen met de andere plannenmakers en bedrijven om ideeën uit te wisselen.”

SpareSpace: verborgen ondernemerschap in Rotterdam

Nian Wetsteijn van SpareSpace gaat samen met lokale partners op zoek naar verborgen ondernemerschap en verbindt deze mensen met elkaar. “We bouwen een interactief online platform, waarbij verschillende levels van ondernemers en achtergronden bij elkaar komen. Op deze manier kunnen ondernemers zichzelf verder ontwikkelen, en elkaar helpen. Op deze manier koppelt SpareSpace twee personen aan elkaar, juist als je een bedrijf wil beginnen is het leuk om advies te krijgen van ervaren ondernemers.”

Startsubsidie voor Kenniscentra HR

Ook de Kenniscentra Zorginnovatie en Talentontwikkeling kregen de startsubsidie voor hun plannen met het verbeteren van de taalvaardigheid op jonge leeftijd. De taalontwikkeling van kinderen op peuterspeelzalen en dagopvangcentra verbetert, als je ze op die leeftijd al kwalitatief goede taal aanbiedt. Daarom ontwikkelt het Kenniscentrum Zorginnovatie samen met ZOLORO en drie voorschoolse opvanglocaties ´Met Taal Vooraan´.  In dit project worden pedagogisch medewerkers on-the-job gecoacht in hoe ze dit kunnen aanbieden. Het Kenniscentrum Talentontwikkeling ontwikkelt daarnaast  samen met het Expertisecentrum voor Maatschappelijke Innovatie Thuis in Taal, waarin onder andere op peuterscholen samen met laaggeletterde ouders gewerkt om overdracht van taalproblemen te voorkomen. 

fotografie: Jan van der Ploeg

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen