Energietransitie onderwijs gaat nieuwe fase in
De Energietransitie is niet meer weg te denken uit ons onderwijs. Door middel van een windturbine koppelen docenten en studenten theorie aan praktijk. Zelf metingen verrichten en onderzoek doen naar Energietransitie was niet eerder zo dichtbij op Hogeschool Rotterdam.
Energietransitie onderwijs
De 1,5 kW Fortis windturbine (gelijk aan het vermogen van een stofzuiger) biedt docenten en studenten de mogelijkheid om metingen te verrichten aan o.a. windsnelheid, windrichting, vermogen, trillingen en frequentie. Ook gaan studenten nieuwe sensoren maken voor het kalibreren van theorie voor de ontwikkeling van een digital twin van de turbine. Het project is opgestart als onderdeel van MRDH en wordt de komende jaren doorontwikkeld als onderdeel van het TU Delft HybridLabs project. Een mooie innovatie waarbij de studenten theorie meteen in praktijk gaan brengen. Onder andere studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Informatica en Maritieme Techniek maken gebruik van de constructie binnen hun onderwijs. Ook de studenten van de minor Rotterdamse Energietransitie gaan aan de slag met de windturbine. Deze minor is een nieuw onderdeel binnen het onderwijs op het gebied van Energietransitie. Door de theorie van het onderwijs te koppelen aan metingen uit de praktijk maken de aankomend ingenieurs een extra stap als ingenieur van de toekomst.
Onderzoek naar Energietransitie
Naast studenten hebben ook lectoren interesse om de windturbine in te zetten voor hun onderzoek. Zo hebben Gijsbert Korevaar (Lector Circulaire Energietransitie) en Martine van den Boomen (Lector Assetmanagement) interesse getoond de turbine te gebruiken voor onderzoek binnen het energietransitielab, onderdeel van het Centrum voor Energietransitie.
Installatie windturbine
Het laatste stuk van de windturbine is geïnstalleerd door Circet en Turris. Montreal Solutions verzorgt de eerste sensoren en het dataplatform voor de turbine.
Semester 6
Binnenkort wordt de windturbine aangesloten op het net en gaan de studenten echt aan de slag. CoE HRTech werkt hiervoor samen met Instituut EAS en Instituut RMI.