Menu
Zoeken English

“Deze priklocatie is ideaal voor een luie student als ik, haha”

07 september 2021

Op locatie Kralingse Zoom kunnen studenten en medewerkers zich zonder afspraak laten vaccineren. Per dag worden zo’n 60 prikken gezet door GGD Rotterdam. “Het is heel fijn dat het zo laagdrempelig is.”

Op de campus van Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit krioelt het weer ouderwets van de mensen. Studenten halen snel nog een broodje bij de SPAR om vervolgens naar hun les te gaan. Of ze drinken op een van de bankjes in het zonnetje hun smoothie op. Alsof het nooit anders is geweest.

Ook een paar meter verderop is het druk. Bij de tijdelijke priklocatie van GGD Rotterdam staan zes mensen in de rij om zich te laten registreren voor een vaccinatie. Studenten en medewerkers kunnen hier in ieder geval tot en met 16 september op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09:00 en 16:00 uur zonder afspraak terecht voor het Pfizer-vaccin.

Familie in de zorg

“Ik kwam met mijn werkgroep naar buiten en zag dat je hier gevaccineerd kunt worden”, zegt de 22-jarige Lars, die met een pleister op zijn arm in de wachtruimte zit. “Ik had een tijdje terug al een afspraak staan, maar die dag kreeg ik een ongeluk en daarna is het er niet meer van gekomen. Deze priklocatie is ideaal voor een luie student als ik, haha. Mijn vriendin en een groot deel van mijn familie werkt in de zorg, dus ik kreeg regelmatig de vraag wanneer ik nou eindelijk een prik ging laten zetten. Nu heb ik dus goed nieuws voor ze.”

Locatiemanager Wim van GGD Rotterdam glimlacht. “Het maakt ons niet uit wat voor excuses mensen hebben waarom ze nog niet zijn gevaccineerd. Er zijn bijvoorbeeld ook studenten die uit Groningen komen en daar hun eerste prik hebben gehad en daar een afspraak voor hun tweede hebben staan. Die kunnen ze dan laten schrappen, omdat ze op deze tijdelijke priklocatie hun tweede vaccinatie kunnen krijgen. Scheelt weer een ritje naar Groningen. We zetten overigens niet alleen prikken, mensen kunnen hier ook terecht voor informatie over vaccineren. Want uiteraard moet niets, maar het mag.”

Goed geregeld

Er wordt op deze zonnige ochtend veelal Engels gesproken. Veel internationale studenten grijpen de mogelijkheid aan om zonder veel regelwerk gevaccineerd te worden. Zo ook Vadim uit Rusland. “Ik hoorde van Nederlandse studiegenoten dat je hier zonder afspraak terecht kunt voor Pfizer, dus dit is voor mij verreweg de gemakkelijkste manier om me te laten vaccineren. Ik ben blij dat dit zo goed geregeld is. Dit maakt reizen voor mij een stuk gemakkelijker.”

Naast Vadim zit de in Venezuela geboren Hilda, ook met een pleister op haar linkerbovenarm. Toen ze op Instagram zag dat er op locatie Kralingse Zoom een pop-up-priklocatie werd neergezet, twijfelde ze geen moment. “Ik woon in Den Haag en daar was voor mij de wachttijd om een vaccin te krijgen heel lang. Vandaag ben ik aan mijn nieuwe studie begonnen en kon ik mijn lessen goed combineren met het laten zetten van een prik. Ik doe dit vooral omdat ik het belangrijk vind dat de kwetsbare groepen beschermd worden. Deze prik is dus vooral voor hen, maar natuurlijk ook een beetje voor mezelf. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om eindelijk weer een keer naar de bioscoop te gaan. Daar ben ik volgens mij al twee jaar niet meer geweest. Dus ik ben er heel blij mee.”

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen