Op deze middag verzorgden dr. Lia Voerman en dr. Jarise Kaskens, beiden lector Didactiek van hoge verwachtingen, gezamenlijk de keynote. Voor wie een opfrisser nodig had, introduceerde Lia het principe van hoge verwachtingen. Ze stelde de zaal de vraag: ‘wie is er vroeger vaker dan tien keer de zaal uitgestuurd?’. Op de vervolgvraag ‘wat deden docenten bij wie je juist niet de klas uitgestuurd werd?’, antwoordde een deelnemer: “Die zorgden ervoor dat er ook ruimte was om plezier te maken”. Lia gebruikte dat als een bruggetje om te benadrukken dat hoge verwachtingen beginnen bij studenten zien als mens en niet als lerende. Vriendelijk zijn, feedback geven, niet te veel instructies geven en vragen stellen zijn de principes waarop de didactiek gestoeld is.
“We werken toe naar een nieuwe, duurzame manier van werken aan onderwijskwaliteit, waarbij de werkende mechanismen leidend zijn en samen met het Centre for Teaching and & Learning en de afdeling Onderwijs & Kwaliteit gewerkt wordt aan een samenhangend aanbod van professionalisering en ondersteuning op pedagogisch-didactisch gebied.”
Lector Didactiek van hoge verwachtingen
Globale verwachtingen en microverwachtingen
Volgens Lia bestaat er verwarring over hoge verwachtingen. Op internet kom je hoge verwachtingen bijvoorbeeld tegen in combinatie met depressie, of als iets wat je beter niet kunt hebben bij kinderen. Als je echter wetenschappelijk zoekt, krijgen hoge verwachtingen een andere connotatie. Om het verschil helder te krijgen, helpt het als je onderscheid maakt tussen globale verwachtingen en microverwachtingen. Globale verwachtingen gebeuren gewoon, bijvoorbeeld als je iemand ziet. Microverwachtingen heb je in het moment van lesgeven en kun je beïnvloeden. Zo kun je ervoor kiezen om een leerling die je minder snel de beurt geeft, een bepaalde vraag te stellen. Door het laten zien van hoge verwachtingen, geef je bijvoorbeeld kinderen met een lage sociaal-economische status de kans om ook mee te doen.
Onderzoek
''Naast de expertisekring die de trainingen professionaliseert, heeft het lectoraat ook een kring met onderzoekers: de kenniskring'', vertelde Jarise. Ze praatte over verschillende onderzoeksresultaten die al bekend zijn. Zo is onder andere aangetoond dat een leidinggevende, het werken met een stuurgroep en de interne trainer kritische factoren zijn op het implementeren van didactisch coachen binnen een opleiding. Momenteel lopen er meerdere onderzoeken, waaronder twee promotietrajecten.
Een schitterende discobal
Eén van de workshops van de middag had als titel Je schittert als er licht op je schijnt. Lara Schot, één van de workshopleiders en afstudeerders, vertelde waarom: "een discobal kan pas shinen als er licht op schijnt. En zo werkt dat bij ons ook. Door het geven van complimenten kun je mensen laten schitteren”. Lara verzorgde deze workshop samen met afstudeerders Caroline de Jonge en Sybe Stuij. Ze toonden meerdere beeldfragmenten, waarmee ze de deelnemers kennis lieten maken met het effect van positieve feedback. Ook bespraken ze wat de kenmerken zijn van goede feedback. Onder andere oprechtheid, persoonlijke aandacht en concreetheid.
Tijdens beeldcoaching is micro-analyse een belangrijk onderdeel. Hierbij gaat men dieper in op een klein deel van het beeldfragment, zodat iedereen deze details kan ontdekken. “80 procent van onze communicatie is non-verbaal, dus het is helemaal niet gek dat mensen verschillende dingen opvallen”, vertelde Caroline.
Zelf aan de slag met micro-analyse
Na de theorie gingen de deelnemers zelf aan de slag met micro-analyse. Ze bekeken verschillende beeldfragmenten en evalueerden met elkaar wat het effect is van complimenten geven. Als laatste onderdeel oefenden ze met het geven van feedback op zowel kwaliteiten als de modus van de andere deelnemers. Met zichtbaar gevolg: blije gezichten, groeiend zelfvertrouwen en motivatie om aan de slag te gaan met het geven van positieve feedback.
Na afloop van de workshoprondes brak het moment aan waar de achttien interne trainers drie jaar naartoe hebben gewerkt: de diploma-uitreiking. Hanneke Reuling en Sarah Wilton-Wels, beiden van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam, feliciteerden de deelnemers: “We zijn trots op alle afstudeerders van vandaag. We zijn ervan overtuigd dat hun inzet en inspanningen ten goede komen aan onze hele hogeschool en in het bijzonder aan onze studenten. Hoge verwachtingen, vertaald in kleine gebaren van vertrouwen, kunnen het verschil maken tussen falen en succes van een student.”
Duizenden studenten
“Wij als interne trainers bereiken honderden docenten'', besloot één van de afstudeerders de middag. ''En die bereiken duizenden studenten.''
Rotterdam Business School heeft didactisch coachen inmiddels omarmd. Bekijk deze video om te zien wat een student, docent en de directeur hierover zeggen:
Meer weten of ook aan de slag met didactisch coachen? Kijk op deze pagina.
Foto's
Fotograaf: Erno Wientjes

















