Hoe verloopt de ROCA International Case Competition
De ROCA case competitie lijkt een beetje op een voetbaltoernooi, met zestien teams verdeeld over vier verschillende divisies die strijden tegen elkaar en punten verdienen op basis van hun prestaties. Op zondag begon het evenement met de loting van de divisies. Van maandag tot en met woensdag stonden de voorrondes op het programma, waarbij de teams dagelijks nieuwe cases aanpakken en strijden voor een plek in de finale. “Het is een intense week, je hebt elke dag zes uur om een case op te lossen, maar dat maakt het juist zo spannend en leerzaam," zegt Cristiano. Ludvig voegt toe: “Ik wilde mezelf uitdagen met deze minor, en nu werk ik met echte bedrijven om echte bedrijfsproblemen op te lossen, ieder bedrijf is anders.”.
Op donderdag was er tijd voor netwerken en ontspanning. De meeste teams zijn dan ook al klaar met de case competition, alleen de finalisten zijn nog over. De week werd op vrijdag afgesloten met de finale. Hierin streden de zes beste teams om de hoofdprijs. Voordat de finale begon was er eerst nog de ROCA spinoff, hierbij mochten meer dan 80 studenten proeven hoe het is om mee te doen met een case competition. Deze 80 studenten lossen de finale casus op en kunnen daarna zien hoe de zes ‘professionele’ teams deze presenteren. Tijdens de finale streden teams uit landen zoals Canada, Denemarken en Roemenië tegen elkaar, inclusief ons eigen Rotterdam Business School team.
De finale werd geopend door de wethouder, college voorzitter en de CEO van het bedrijf uit de finale casus. Na de finale gaat de jury bepalen wie de winnaar is, de jury bestaat uit alumni die inmiddels in het bedrijfsleven zitten, de CEO van het bedrijf uit de finale casus, de European chief van Heineken, en een professor van de Erasmus Universiteit. Tijdens het gala werd de winnaar bekend gemaakt.
Een week vol hoogtepunten
Het hoogtepunt van de week was de finale op vrijdagmiddag. In een bomvol auditorium spraken de viceburgemeester van Rotterdam en de voorzitter van de hogeschool over het belang van jong talent en praktijkgericht onderwijs. De CEO van Bolidt – een internationaal bedrijf in synthetische vloeren – inspireerde het publiek met zijn visie op duurzame groei en innovatie.
Drie teams uit Canada, één uit Denemarken, één uit Roemenië en het team van RBS streden om de hoofdprijs. Het RBS-team presenteerde een gedurfde en innovatieve strategie, waaronder vloeren die energie kunnen opwekken of van kleur kunnen veranderen. Hun visie onderscheidde zich door schaalbaarheid en creativiteit.
Na intensieve juryvragen was de uitslag unaniem: Rotterdam Business School won goud! De tweede plek ging naar Roemenië en de derde naar Montreal. Tijdens het galadiner barstte het applaus los toen de winnaar werd aangekondigd. Een fantastische prestatie voor RBS en haar studenten.
Gedurende de week worden de teams bijgestaan door 30 studentvrijwilligers die optreden als ambassadeurs en ondersteuning bieden. Inmiddels is ROCA een gevestigde naam en daardoor wordt Rotterdam Business School ook vaak uitgenodigd voor andere Case Competitions. Bedrijven staan inmiddels in de rij en doen graag mee door een casus in te brengen. “Bedrijven merken dat het advies van de studenten goed is en bedrijven waarderen de creatieve en goede ideeën van young professionals heel erg”, legt Hans van Oudheusden, hoofddocent, uit. Bij de bedrijven werken ook vaak alumni die graag langskomen om te jureren en zo de studenten verder te helpen. “De binding met de alumni is heel goed, ze kijken terug op een mooie tijd en willen graag helpen”, vertelt Hans
Gedrevenheid studenten die ervoor gaan
Voor Bianca was de deelname aan de ROCA Case Competition een logische stap. Zo deed ze eerder al mee aan de spin-off van ROCA en deed ze vervolgens mee aan Agile Consulting. Deze ervaring vond ze zo leuk dat ze mee wilde doen aan het All Stars programma “Het is heel mooi hoe de cirkel nu rond is, mijn interesse begon bij de spin off, en nu mag ik zelf meedoen aan ROCA”, vertelt Bianca.
De vier studenten zijn zeer gemotiveerd en willen graag winnen. De drive en motivatie om te groeien en jezelf te overtreffen hebben ze allemaal. Zo pushen ze elkaar verder en vullen elkaar goed aan binnen het team. “Quinty is goed in design en Ludvig bijvoorbeeld in finance, zo kunnen we elkaar goed aanvullen met onze verschillende achtergronden”, legt Bianca uit. Die gedrevenheid ziet Hans, ook terug bij de studenten. “Het is heel mooi om te zien hoe wij als Hogeschool mee kunnen doen met grote universiteiten uit Los Angeles, Hong Kong, Ottawa en Erasmus”. Hans ziet echt dat studenten anders zijn na een case competitie “Je hebt studenten vóór en je hebt studenten ná een case competitie. Na een case competitie willen studenten echt niks anders meer, case based education werkt echt heel goed, dit geven ze zelf ook aan”.
Het beste uit de studenten halen
De drie belangrijkste aspecten zijn: de tijdsdruk, werken met echte problemen, en competitie. Hans legt uit: “als je die drie samenvoegt kan je echt het beste uit studenten halen, studenten willen graag winnen en al helemaal tegenover andere universiteiten, dan wil je niet afgaan. De tijdsdruk en de echtheid van de cases zorgen ervoor dat studenten echt gaan leveren”.
De ROCA is een intensieve ervaring die veel van de deelnemers vraagt. Ze moeten in korte tijd ingewikkelde problemen oplossen en hun oplossingen overtuigend presenteren. Dit alles gebeurt onder grote tijdsdruk, wat de competitie zowel uitdagend als leerzaam maakt. "In zes uur moet je een strategie bedenken en die ook nog overtuigend presenteren. Je wordt echt gedwongen om snel te denken en te handelen," legt Bianca uit.
Voor de studenten betekent dit een unieke kans om hun analytische vaardigheden, samenwerkingsvaardigheden en presentatievaardigheden te ontwikkelen. En dat alles in een omgeving die hen voorbereidt op de dynamiek van het echte bedrijfsleven. De studenten zijn goed voorbereid, ze hebben zich ingelezen in de bedrijven en andere teams en hebben ook meegedaan aan een bootcamp. “Samen hebben we al meer dan 15 cases opgelost ter voorbereiding op ROCA”. Vertelt Cristiano. De studenten zijn al een echt team en samen hebben ze ook al een strategie ontwikkelt, “Het belangrijkste is dat we allemaal op één lijn zitten, dus vaak samenkomen om onze ideeën te bespreken is heel belangrijk. Ook vullen we elkaar heel goed aan met de skills die we hebben en hebben we dezelfde mindset.” Vertelt Quinty.
Tijdens de bootcamp leerden ze ook andere teams kennen die deelnemen: “we waren erg onder de indruk van het team uit Dublin. Hun ideeën waren heel erg creatief en ze presenteerden zichzelf goed”, vertelt Ludvig.
Meer dan alleen een case competitie
Voor de studenten biedt de competitie niet alleen een academische uitdaging, maar ook een unieke kans om te netwerken. Ze leren leeftijdsgenoten van over de hele wereld kennen en komen in contact met professionals uit verschillende sectoren. "Het netwerk dat ik hier opbouw is van onschatbare waarde voor mijn toekomst, en het staat heel goed op mijn cv". Zegt Ludvig.
Deze ervaring helpt hen om zich beter voor te bereiden op hun toekomstige carrière benadrukt Hans. “Het bereidt studenten voor op de echte wereld op een manier die je niet in een gewone les kunt geven”. Zowel de studenten zelf als Hans zien kansen om de finale te behalen. “Er zit geen enkele zwakke universiteit bij dit jaar, maar de studenten zijn goed voorbereid en heel erg gedreven. Als hogeschoolstudenten hebben ze meer praktijkervaring dankzij hun stages. Dat kan hen helpen ten opzichte van andere universiteiten. Een plek in de finale is zeker haalbaar!” vertelt Hans.