Menu Zoeken English

Zakenvrouwen met migratieachtergrond coachen studenten Ad Ondernemen

Meer studiesucces door rolmodel
03 april 2017

Op 3 april is de kick-off van 'Actie Ondernemen', een mentorproject van de Associate degree Ondernemen in samenwerking met Etnische Zakenvrouwen Nederland (EZVN). Tien studenten met een migratieachtergrond die deze opleiding volgen, krijgen voor een half jaar een coach uit het netwerk van EZVN die hen bijstaat in het afronden van hun studie en het starten van een eigen onderneming.

Studiesucces verbeteren

Onderwijsinstituut Rotterdam Academy van Hogeschool Rotterdam en EZVN starten dit project als een pilot, met als doel het studiesucces van studenten met een migratieachtergrond te verbeteren. Deze studenten breken hun hbo-opleiding relatief vaak af. De redenen daarvoor lopen uiteen: moeite met het vinden van balans tussen werk, gezin en studie, weinig zelfvertrouwen, het ontbreken van een netwerk, de overgang van het mbo of de havo naar hbo-onderwijs, omgaan met cultuurverschillen en acceptatie. Het hebben van een rolmodel met óók een migrantenachtergrond kan helpen om hier beter mee om te gaan. 


De 'mentees' die een coach krijgen vanuit EZVN, links Vishal, in het midden projectleider Gyzlène Kramer-Zeroual

Rolmodellen voor studenten met migratieachtergrond

En dit is nu juist waar het netwerk van Stichting EZVN een rol kan spelen. EZVN wil vrouwen met een migratieachtergrond stimuleren achterstanden op de arbeidsmarkt en de ondernemersmarkt in te lopen. Het netwerkt organiseert en ondersteunt daartoe verschillende projecten, waarvan dit er één is. Door samen te werken zien Rotterdam Academy en EZVN kansen studenten met een migratieachtergrond iets extra’s te bieden. Het project maakt een officiële start tijdens een bijeenkomst met wethouder Struijvenberg van werkgelegenheid en economie en collegelid Angelien Sanderman. Vanuit de hogeschool is Gyzlène Kramer-Zeroual trekker van het project, samen met Natalie Holwijn van EZVN.

Speeddatend naar een eigen coach

De tien eerstejaarsstudenten die geselecteerd zijn voor deze pilot kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. EZVN draagt kandidaat-mentoren aan, die de studenten een ander gezichtspunt kunnen bieden, advies kunnen geven en ondersteunen bij het starten van hun onderneming en het ontwikkelen van een netwerk. Op de startbijeenkomst speeddaten de studenten met verschillende coaches. De coaches kiezen uiteindelijk wie ze gaan begeleiden. Eén van de studenten, Vishal Ramlal (24), hoopt een coach uit de horeca te vinden.    

Vishal, die als enige man is geselecteerd voor de pilot, is enthousiast. Hij heeft al veel horecaervaring en is met de Associate degree Ondernemen gestart om uiteindelijk een eigen lunchroom te kunnen beginnen. “Een lunchroom waar je kunt kiezen uit keukens van verschillende culturen. Als je met een groep vrienden gaat eten heeft iedereen vaak trek in wat anders, en zo hoef je niet te kiezen, er is voor elk wat wils.” Vanuit zijn werk in de horeca heeft hij al veel gesproken met ondernemers en de kunst afgekeken, maar hij is blij dat hij aan het project mee mag doen.

Vishal: “Ik hoop dat mijn coach mij nog veel meer kennis kan bijbrengen en ervaringen met mij kan delen. Als het klikt heb je een contact bij wie je je leven lang terecht kunt, iemand die het pad al voor jou heeft gelopen. Een soort persoonlijke goeroe, zo zie ik het,” zegt Vishal niet zonder humor, maar toch met een serieuze ondertoon.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen