Menu English

Succesvol ontwerp van innovatieafdeling Create4Care gaat in massaproductie

Bedacht en ontworpen door studenten Hogeschool Rotterdam

04 december 2020

Zelf noemt hij het ‘de bloem’, officieel heet het de ‘line connector’, het plastic ‘verdeelstation’ of verbindingsklem waardoor de vele infuuslijnen van een patiënt in een ziekenhuisbed niet in de knoop raken. Docent Bartel Timmermans, zelf ook industrieel productontwerper, begeleidt studenten in de Create4Care studio. Studenten van verschillende opleidingen werken aan producten voor het Erasmus Medisch Centrum. De line connector haalde afgelopen weken de media, omdat het product een uitkomst is voor gebruik bij de vele patiënten op de corona-afdeling.

Wat een mooi product, die line connector. Kun je iets vertellen over hoe het tot stand is gekomen?
Bartel: “Zeker, het heeft even geduurd voordat het concrete product er was zoals het er nu uitziet, maar nu hebben we een product dat in massaproductie gemaakt kan worden die ze ook aan andere ziekenhuizen kunnen leveren. Zelf werk ik nog niet zo lang bij Create4Care, maar het is een jaar of drie geleden begonnen met een vraag van de afdeling Intensive Care Kinderen (ICK). Zij meldden bij Create4Care dat zij de grote hoeveelheid infusen en snoeren rondom het bed zo onhandig en onoverzichtelijk vonden. Of we iets konden verzinnen dat ze minder in de knoop raakten. Het ontwarren is erg arbeidsintensief en niet prettig voor de patiënt en binnen no-time zit alles weer in de knoop.”

Drie jaar om een product te ontwikkelen? Dat klinkt best lang
“Dat is niet altijd zo”, geeft Bartel aan, “maar in dit geval is een eerste groep studenten drie jaar geleden begonnen met een eerste ontwerp. Het zijn studenten die vanuit de minor Zorgtechnologie aan een product werken en er maar een beperkte tijd voor hebben. Het eerste prototype was bijvoorbeeld veel groter en minder functioneel. Veel studenten willen in de minor ook wel zelf wat ontwerpen maar sommigen werken verder aan een eerder ontwerp. De producten die tot stand komen tijdens de minor of een ontwerpproject bij een opleiding zijn meestal voor 60-70% af, daarna maakt een ontwerper van Create4Care het ontwerp af zodat het ook in productie genomen kan worden. We denken erover na hoe we studenten beter kunnen betrekken bij de eindfase, op dit moment hebben we een stagiair die zich vooral bezighoudt met de laatste fase van producten.”

Wat doen jullie precies binnen Create4Care?
"Zelf begeleid en coach ik de studenten die aan de slag gaan met het ontwerp, maar mijn docent-collega’s en ik zorgen daarnaast ook voor de afronding van een product. Van de meeste producten maken we er een stuk of 40-50, voor eigen gebruik in het ziekenhuis. Soms maken we zelfs maar één product dat speciaal is afgestemd op een specifieke cliënt. Er is hier ook een productielocatie waar we dat kunnen doen. De bloem is het eerste product dat in massaproductie gaat. Het Technology Transfer Office (TTO) van Erasmus MC bemiddelt in de vercommercialisering van producten van o.a. Create4Care. Best Care Solutions gaat de Line Connector, die in Nederland wordt geproduceerd, leveren."

Hoeveel producten kunnen jullie jaarlijks ontwerpen?
“Vanuit Create4Care bedenken we per jaar zo’n 12 producten. Dat gebeurt altijd op basis van vragen vanuit het ziekenhuis. Verpleegkundigen kunnen zich melden bij Create4Care met een probleem waarvoor een technologische innovatie een oplossing kan bieden. We kijken dan of we iets kunnen maken dat een tijdsbesparing oplevert of waardoor het minder belastend is voor de medewerker om een bepaalde handeling uit te voeren. Bij de helft van de projecten werken studenten vanuit de minor Zorgtechnologie maar er lopen ook projecten bij de opleiding Industrieel Productontwerp en bij de Rotterdam Business School. In februari starten er weer 6 nieuwe.”


Docent Bartel Timmermans met de bloem die in massaproductie gaat: de 'line connector'

Bartel laat als nog een voorbeeld van Create4Care de ‘ampullenbreker’ zien, een product vergelijkbaar met een opener voor bier- en frisdrankflesjes. In de ziekenhuis worden dagelijks honderden ampullen geopend, waarbij de glazen top eraf gebroken moet worden. Met de ampullenbreker gaat dat net zo snel maar veiliger: geen kans op splinters in handen of op de grond.

Bartel: “Er is wel een beetje een spanningsveld tussen de vragen die er zijn en wat we momenteel kunnen waarmaken. De studenten hebben ook begeleiding nodig. Ik ben ermee bezig zorgmedewerkers te trainen om mee te werken in Create4Care, zij kunnen dan ook studenten begeleiden zodat we meer studenten kunnen aantrekken en meer projecten kunnen doen. Door corona kunnen we momenteel wat minder studenten gelegenheid bieden om hier te komen werken. Gelukkig hebben we sinds enkele weken een nieuwe studio waar we aan de producten kunnen werken.”  

Zo heeft het idee voor een studio voor praktische innovaties in de zorg van collega’s Ronald van Gils van de opleiding Industrieel Productontwerp en Onno Helder van het Erasmus MC en docent bij de opleiding Verpleegkunde, zes jaar na de oprichting vaste voet aan de grond gekregen. En het mooie is dat andere ziekenhuizen belangstelling hebben om zelf ook een ‘Create4Care studio’ op te gaan zetten.

Bartel ontwierp inmiddels alweer een volgend product: een klem voor o.a. infuus- en monitorlijnen die op de nieuwe bedden in het ziekenhuis past. De productie gaat dit keer sneller. De vraag kwam eind maart vanaf de Volwassen IC afdeling en door de positieve reacties wordt momenteel een batch van het product gemaakt in China voor alle bedden in het Erasmus MC.