Menu English

Hogeschool Rotterdam Awards: prijzen voor ‘de leiders van de toekomst’

Dit jaar ook masterstudent en docentonderzoeker in prijzenregen

01 september 2021

De ‘leiders van de toekomst’ werden ze dinsdag genoemd, de studenten die een award in ontvangst mochten nemen tijdens de opening van het hogeschooljaar. Naast de prijzen voor bachelor- en Ad-studenten waren er dit jaar ook prijzen voor de categorie masteropleidingen en voor de docent-onderzoeker van het jaar.

Besparen op CO2 met andere brandstof voor schepen

Traditiegetrouw werd de winnaar van de ‘Student Award Bachelor’ gekozen via publieke stemming, na een voorselectie van drie genomineerden door een jury. 

Jesse de Ridder (Maritieme Techniek) mocht de eerste prijs van  3.000 euro in ontvangst nemen uit handen van Coert Beerman, voorzitter van de Raad van Toezicht. Jesse onderzocht hoe de stof methanol een alternatieve brandstof kan zijn in de scheepvaart.  “Methanol kan een milieuvriendelijk alternatief zijn voor dieselolie”, zegt Jesse, “je kunt er enorm mee besparen op de uitstoot van CO2. Wel neemt het veel volume in op een schip en het is bovendien erg brandbaar. Daar moet je rekening mee houden als je een schip ontwerpt. Uit mijn onderzoek blijkt dat het vooral geschikt is voor schepen die gebruikt worden bij de bouw en het onderhoud van bijvoorbeeld bruggen of booreilanden. Die varen naar de plaats van bestemming en weer terug en hebben dus minder brandstof nodig dan containerschepen, waar het minder geschikt voor is. Er is al van meerdere kanten interesse getoond om met mijn onderzoek aan de slag te gaan.” 

De tweede en derde prijs van de bachelor award gingen respectievelijk naar Fysiotherapiestudenten Lisa Koudstaal, Stefan de Vos, Joel Vischer en Sacha Palsgraaf (Fysiotherapie) voor hun onderzoek naar het verband tussen bruxisme (tandenknarsen) en pijnklachten in gezicht, mond en kaak en naar Robbert Nederhoff (Elektrotechniek) voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van ‘slimme’ kleding voor atleten die hen tijdens het sporten waarschuwt voor verzuring van de spieren zodat blessures kunnen worden voorkomen. 

Eerste en tweede prijswinnaars Bachelor Award

Een zelflerend ‘kostuum’ dat ongecontroleerde bewegingen kan neutraliseren

De OverTref Jezelf Beurs, voor een honoursstudent met een bijzonder toekomstplan, was voor Andrius Bagdonavicius. Samen met een vriend die sinds zijn geboorte kampt met spasmen, werkt de student International Business aan een kostuum om grip te krijgen op ongecontroleerde bewegingen, waar bijvoorbeeld ook mensen met Parkinson mee te maken hebben. 

Andrius:”Het kostuum dat we willen maken geeft stroomstootjes af die ongecontroleerde bewegingen neutraliseren. Hiervoor onderzoeken we welke bewegingen bewust gemaakt worden en welke niet. Daarvoor verzamelen we data en daarmee ‘voeden’ we een zelflerend algoritme (artificial intelligence) waardoor het systeem steeds beter ‘snapt’ wanneer het moet reageren. Ik werk in het project samen met mensen met een medische, IT- en engineering achtergrond. Mijn rol ligt in de contacten met (internationale) partners en het vormgeven van het businessmodel. Ik wil zorgen voor meer bekendheid in de medische wereld en ik hoop dat we dit kansrijke product verder kunnen brengen!”  

Daarvoor gaan hij en zijn team het prijzengeld van  5.000 euro dan ook gebruiken. “Hiermee kunnen we investeren in onze eigen kennis en vaardigheden en in materialen, zodat we het prototype kunnen gaan bouwen.”

Winnaars Overtref Jezelf Beurs en derde prijs Bachelor Award

Andrius kreeg zijn prijs uitgereikt door bestuurslid Zakia Guernina: “Jezelf overtreffen is ook leiderschap tonen”, zegt ze. Zakia reikte ook de prijs uit voor de docent-onderzoeker van het jaar. “Het raakvlak tussen onderwijs, onderzoek en praktijk is bij uitstek een plek waar verbindingen leggen essentieel is. Dat vinden wij als hogeschool heel belangrijk. En juist onze docent-onderzoekers zijn diegenen die dat zo goed doen. Elk kenniscentrum heeft één docent-onderzoeker voorgedragen en het publiek heeft daaruit de winnaar gekozen.”

Verpleegkundige rolmodellen

Die winnaar is Suzanne van Hooft, zij is docent Verpleegkunde en doet bij het Kenniscentrum Zorginnovatie onderzoek naar hoe mensen die een moeilijke diagnose hebben gekregen weer zelf de regie over hun leven kunnen nemen. Verpleegkundigen spelen daarbij een belangrijke rol. 

“Het stellen van de juiste vragen, het bieden van een steuntje in de rug, verhoogt het gevoel van welbevinden bij patiënten”, stelt Suzanne. “Verpleegkundigen die dat kunnen, tonen in mijn ogen leiderschap, ze zijn rolmodellen voor hun collega’s én voor studenten. Dit soort rolmodellen hebben we nodig, ook op de opleiding Verpleegkunde. Met mijn onderzoek wil ik ervoor zorgen dat we op de opleiding en in het ziekenhuis kunnen leren van hun aanpak. Ik had het helemaal niet verwacht de prijs te winnen, maar ik ben er erg blij mee. Ik ga het geld gebruiken om, bijvoorbeeld via een podcast of video, meer bekendheid te geven aan deze rolmodellen, zodat meer studenten en verpleegkundigen kunnen leren van hun nuttige lessen.” 

Winnaars Associate Degree Award en Master Award

Awards voor Associate Degree en Masteropleidingen

Tot slot reikte bestuurslid Wijnand van den Brink de Student Award Associate degree van  3.000 euro uit aan Naomi Baltus, Mara Over en Ramon Nelissen (Ad Ondernemen). Zij bedachten het online platform Studio Swap. Hierop verhuren ze lokaal geproduceerde items tegen betaalbare prijzen. Ramon: “Mensen gebruiken een meubelstuk vaak maar kort, als ze het weer kunnen teruggeven en iemand anders er blij mee maken verlengen we de gebruiksduur van spullen. We spelen hiermee in op de deeleconomie, bieden we jonge ontwerpers kansen om producten te leveren en het is goed voor het milieu. Mensen kunnen makkelijk hun interieur veranderen op een duurzame manier.”

Ook beloonde Wijnand Nicole van den Dries (Master Kinderfysiotherapie) met de Student Award Master van  3.000 euro Nicole’s masteronderzoek biedt gezinnen met een gehandicapt kind handreikingen hoe ze hier zo goed mogelijk mee kunnen omgaan. Nicole werkt als docente is in de kinderfysiotherapie en werkt dus met de doelgroep van haar onderzoek, maar ze is ook ervaringdeskundige aangezien zij moeder is van een kind met ernstige meervoudige handicap. Inmiddels komt er steeds meer literatuur beschikbaar dat omgevingsfactoren veel meer bepalend zijn voor de ervaren gezondheid van een individu dan de aandoening op zichzelf.

 

Docent-onderzoeker van het jaar