Menu Zoeken English

Applied Data Science & AI

Nieuwe bachelor per september 2022
20 oktober 2021

In september 2022 start Hogeschool Rotterdam met een nieuwe bachelor op het gebied van data science & artificial intelligence (AI). De vraag op de arbeidsmarkt naar data en AI specialisten is ongekend groot en de opleiding speelt hierop in.

Om daadwerkelijk van toegevoegde waarde te kunnen zijn en uitvoering te kunnen geven aan maatschappelijke vraagstukken die zich manifesteren op de arbeidsmarkt, integreert deze nieuwe bachelor Applied Data Science & AI kennis en vaardigheden uit verschillende kerncompetenties. Techniek (programmeren) en kennis van wiskunde/statistiek komen hierbij kijken, maar het ethische aspect van AI en het effect op een organisatie en de maatschappij is hierbij even goed van belang. Studenten worden opgeleid tot gespecialiseerde human-centered professionals die data, artificial intelligence en programmeervaardigheden op een creatieve, waardevolle, bewuste en rechtmatige manier toepassen.

De bachelor Data Science & AI is een welkome aanvulling op het huidige portfolio van het instituut Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI). Het instituut waar mensgerichte creatieve ontwerpers, (software en data) engineers en communicatieve bruggenbouwers ieder hun bijdragen leveren aan een inclusieve en toekomstgerichte samenleving.  

 Steeds meer digitale technologie aanwezig in de samenleving 

Digitale technologie dringt meer en meer door in de leefomgeving en het dagelijks leven van mensen. Technologieën als virtual en augmented reality, artificial intelligence, sensoren en robotisering worden door bedrijven en overheden ingezet voor innovatie van producten, diensten en leefomgevingen. Denk aan het ontwerpen van een sociale zorgrobot om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, het ontwikkelen van slimme lantarenpalen waarbij sensoren kunnen helpen om inbraken te voorkomen het veiligheidsgevoel in een wijk te verbeteren of het (technisch) ontwikkelen van een app waarmee buurtbewoners eenvoudig verbeterpunten in hun wijk kunnen melden.

Digitale technologie biedt waardevolle kansen voor het werken aan een inclusieve en toekomstgerichte samenleving. We zijn ons bewust van de snelheid waarmee de maatschappij digitaliseert. We zijn ons óók bewust van impact die deze ontwikkelingen hebben op de stad en de mensen die daar wonen en werken, zowel positief als negatief. We vinden het belangrijk om dat bewustzijn ook bij jonge professionals aan te wakkeren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met alle data die wordt verzameld van inwoners? Hoe wordt de veiligheid van het beheer van data en de privacy van de mens gewaarborgd? Welke invloed hebben algoritmen op het publieke debat en het sentiment dat leeft in een stad? Hoe blijven we elkaar vinden in een samenleving waar fysieke werelden naadloos overgaan in virtuele werelden? En is digitale technologie altijd het antwoord op het werken aan een inclusieve samenleving?

Balans tussen technologie en mens

Als instituut zoeken we steeds de balans tussen expert zijn op het gebied van digitale technologie en aandacht houden voor de menselijke maat. Dat doen we door bedrijven, overheden en kennisinstellingen te betrekken bij het ontwerpen van technologische toepassingen, maar ook door burgers hierbij een belangrijke rol te geven. We voeren het gesprek over wat ons beweegt, waar we behoefte aan hebben en waar ethische grenzen beginnen en eindigen. Dat doen we in een Rotterdamse context vóór Rotterdammers.

Meer info over Applied Data Science & AI 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen