Menu English

Veel interesse in nieuwe opleiding Applied Data Science & AI

Mooie aanvulling in de ICT
08 juni 2022

Nu de NVAO op 6 april jl. de nieuwe bacheloropleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence (ADS&AI) een positief oordeel heeft gegeven, staat de weg open om komend studiejaar definitief te starten. Dat de opleiding in trek is, bleek afgelopen jaar al uit het feit dat ruim 200 geïnteresseerden zich bij de opleiding meldden.

Begin juni 2022 vinden met ongeveer 60 aankomend studenten studiekeuzecheckgesprekken (SKC) plaats. De opleiding wil in september 2022 starten met 2 klassen.

Data scientist for the future

De bachelor ADS&AI is bedoeld voor studenten die interesse hebben in data, programmeren en AI. We leiden studenten op tot ‘data scientist for the future’. Het is een technische opleiding met oog voor de mens en maatschappij. Onze maatschappij wordt steeds meer datagedreven. Organisaties hebben te maken met een groeiende hoeveelheid digitale gegevens waardoor het bewustzijn rondom de implementatie van ‘verantwoorde technologie’ steeds belangrijker wordt. Binnen de opleiding noemen we dit ‘responsible technology’.

Responsible technology

We focussen ons op de verschillende manieren waarop responsible technology toegepast kan worden. Hiervoor wordt als uitgangspunt ethiek gebruikt om een effectief vertrekpunt te kunnen vormen waarin goed ingespeeld kan worden op ethische dilemma’s. Onze studenten worden gestimuleerd om al in een vroeg stadium na te denken én te reflecteren over technologie. Dit betekent bewust (kritische) vragen stellen bij het ontwikkelen van een technologische oplossing. Een vraag daarbij kan zijn of alles wat technisch mogelijk is, ook daadwerkelijk wenselijk is. Dit kan de vaardigheid vergroten om met ethische kwesties en dilemma’s die samenhangen met technologie om te gaan. Omdat ethiek draait om ethische principes die nodig zijn om responsible technology toe te passen, zal er bijvoorbeeld ook gekeken worden naar onderwerpen zoals: privacy en de bescherming van persoonsgegevens en de relatie tussen mens en machine en de impact op het milieu.

Studio-onderwijs; een inspirerende leeromgeving

De opleiding heeft gekozen voor geïntegreerd onderwijs wat betekent dat studenten in studio’s aan de slag gaan. Studio-onderwijs biedt een praktijkgerichte leeromgeving die contextrijk van aard is. De nadruk ligt op samen leren, feedback en het versterken van ‘eager learning’. We werken zoveel mogelijk met realistische vraagstukken en echte opdrachtgevers. Tijdens iedere periode staat een thema centraal; data driven society, smart & social cities, data driven logistics en data supported healthcare.

Naast het studio-onderwijs krijgt de studenten kernvakken zoals wiskunde, statistiek en programmeren. Het eerste studiejaar is opgebouwd in vier periodes en wordt het fundament gelegd. Studenten maken kennis met het vakgebied (data engineering, data science, artificial intelligence en machine learning). Ons doel is een veilige en inspirerende leeromgeving te creëren zodat studenten met vertrouwen en plezier hun studie volgen.

We verwachten met ons opleidingsprofiel nadrukkelijk meer meisjes te enthousiasmeren voor de opleiding ADS&AI. Het vakgebied is internationaal en multidisciplinair. Meisjes komen over het algemeen sneller af op een multidisciplinaire omgeving in tegenstelling tot echt 100% technische opleidingen blijkt uit onderzoek.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen