Menu English

Hogeschool Rotterdam benoemt dr. Jacques Hens tot lector Innovatie Laboratorium en Point of Care Technologie

07 maart 2023

Het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam heeft dr. Jacques Hens benoemd tot lector Innovatie Laboratorium en Point of Care Technologie bij Kenniscentrum Zorginnovatie. In deze functie gaat Jacques de mogelijkheden, barrières en randvoorwaarden onderzoeken voor het ontwikkelen en uitvoeren van metingen bij mensen in hun eigen omgeving. Met als doel preventie of monitoring van gezondheids- of zorgvragen.

In een kort interview stelt Jacques zich voor.

Wat ga je precies doen bij Hogeschool Rotterdam?

“Als lector Innovatie Laboratorium en Point of Care Technologie ga ik op zoek naar mogelijkheden waarbij laboratoriumtechnologie ook een bijdrage en toepassing heeft buiten het laboratorium. Hoe kan de inzet van laboratoriumtechnologie dicht bij de cliënt, dus point of care, een bijdrage leveren aan preventie of monitoring van hun gezondheid? En hoe kunnen we labtesten ontwikkelen die gebruikt kunnen worden door mensen die zelf geen laboratorium ervaring en/of medische kennis hebben? En wat is nodig om deze testen zo groen en duurzaam mogelijk te laten zijn?"

Waarom is dit zo belangrijk?

“De toegankelijkheid van zorg staat in toenemende mate onder druk, door schaarste aan zorgprofessionals en middelen. Door de inzet van laboratorium en point of care technologie dicht bij de mensen in hun eigen omgeving kunnen afwegingen over urgentie en inzet van passende zorg beter worden gemaakt.”

Met wie ga je dit samen doen?

“Ik zal vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie de samenwerking zoeken met alle mogelijke opleidingsgebieden binnen Hogeschool Rotterdam, van gezondheidszorg tot techniek en van economie tot media en ICT. En natuurlijk kijk ik ook buiten de Hogeschool.”

Wat hoop je over een paar jaar bereikt te hebben?

Over zes jaar verwacht ik dat de laboratorium en point of care technologie in toenemende mate niet alleen buiten het laboratorium zijn toepassing in de dagelijkse praktijk heeft gevonden, maar vooral ook dat het lectoraat heeft bijgedragen aan een niet meer weg te denken samenwerking met de diverse opleidingen binnen de Hogeschool.

Wat is jouw achtergrond?

“Na mijn researchjaren in de moleculaire hersenwetenschap ben ik nu als klinisch chemisch laboratoriumspecialist verantwoordelijk voor de medische patiëntendiagnostiek in het ziekenhuis en voor huisartsen. Met name tijdens de Covidpandemie heb ik ervaren dat een gezondheidscrisis snelle en ingrijpende aanpassingen in de laboratoriumpraktijk en inzet van laboratoriumtechnologie vereisen. Het doen van een zelftest is nu meer geaccepteerd maar nog lang niet vanzelfsprekend.”