Het programma heeft als doel de gezondheid en het welzijn van (toekomstige) gezinnen in kwetsbare omstandigheden te verbeteren. De focus ligt op de cruciale eerste duizend dagen in het leven van kinderen, waarbij technologische innovaties op het gebied van AI en datascience worden ingezet om een gezondere leefstijl en leefomgeving te bevorderen. Deze innovaties dragen niet alleen bij aan gezondheidswinst en verlaging van zorgkosten, maar bieden ook nieuwe economische kansen en ontwikkelingen.
De gezondheid en sociale leefomgeving van burgers tijdens de eerste duizend dagen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het ongeboren kind en hebben bovendien grote invloed op de gezondheid en ontwikkelingskansen van kinderen, ook op latere leeftijd. Vrouwen die leven in kwetsbare omstandigheden hebben een groter risico op sterfte en op morbiditeit rond de geboorte (zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht). Hun kinderen hebben op hun beurt vaker leer-, gedrags- en bewegingsstoornissen en hebben een grotere kans op diabetes en op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd. Dit werkt door in een hogere ziektelast en participatieproblemen wat weer effect heeft op (te voorkomen) zorgkosten, capaciteitsproblemen in de zorg en op onderwijs- en arbeidsperspectieven in het latere leven van deze kinderen. Het is daarom van essentieel belang om in te zetten op innovaties gericht op een gezonde leefstijl en leefomgeving vroeg in het leven.
"Dit programma biedt unieke kansen voor innovaties die een gezonde start voor gezinnen vergroten en versterken, juist door de brede samenwerking met burgers, bedrijven, zorgprofessionals, kennisinstellingen en overheid. Heb je een innovatief idee of plan voor een kansrijke start van gezinnen, meld je dan aan voor een financiële impuls."
Lector Verloskunde en Geboortezorg
De programmagroep wordt geleid door Hogeschool Rotterdam (penvoerder) en bestaat verder uit Zuyd Hogeschool | Zuyd University of Applied Sciences, TNO en TU Delft Bouwkunde. Allen maken deel uit van het door Health-Holland erkende strategisch Publiek Privaat Partnerschap (PPP) Kansrijke Start, een netwerk van burgers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, praktijkpartners, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De onderzoeksagenda van de PPP Kansrijke Start vormt de basis voor de inhoudelijke koers van het programma.
Met een totaalbudget van €2.700.000 verwacht het programma zes innovatieve projecten te financieren. De projecten zullen variëren in omvang en hebben expliciet aandacht voor participatie vanuit het MKB.
Vanaf 1 maart 2025 wordt de eerste call opengesteld, met een deadline voor indiening op 1 mei om 17.00 uur. Zowel bestaande deelnemers van het strategisch Publiek Privaat Partnerschap Kansrijke Start als nieuwe partners worden uitgenodigd om zich aan te sluiten.
Meer informatie over de oproep volgt in februari 2025. Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met mevrouw Lorena Harmsen – Rossi via KansrijkeStart@hr.nl.