Menu
    English

    Samen bouwen aan een vitale gemeenschap

    Een kijkje op de bouwplaats

    25 maart 2025

    Samen bouwen aan een vitale gemeenschap

    Een kijkje op de bouwplaats

    Hogeschool Rotterdam heeft de ambitie om samen toekomst te maken, ook op complexe maatschappelijke vraagstukken. In een vitale gemeenschap werken studenten, docenten, onderzoekers, bewoners en professionals samen om stad & regio en de hogeschool zelf, een beetje beter te maken: veiliger, groener, gelijkwaardiger en eerlijker. Elkaar leren kennen is de eerste stap. Tijd om het gesprek aan te gaan!  

    Half juni ontmoeten meer dan veertig collega’s van Hogeschool Rotterdam elkaar op Museumpark en leggen de eerste verbindingen om samen verder te bouwen aan een vitale gemeenschap. De bijeenkomst staat in het teken van luisteren, delen en meedoen. Twee weken later nemen Sarah Wilton-Wels, voorzitter van het College van Bestuur, directeuren en managers deel aan een dialoogtafel op Kralingse zoom. 

    Op deze manier hebben meer dan vijftig docenten, lectoren, beleidsmedewerkers en bestuurders van verschillende instituten, kenniscentra en diensten samen nagedacht over de vragen: Wat ís een vitale gemeenschap? Wat is voor ons van waarde? Welke vraagstukken leven er en welke hebben prioriteit? 



    Wat is een vitale gemeenschap? 
    Een vitale gemeenschap is een groep mensen, die met elkaar actief bijdragen aan maatschappelijke opgaven zoals kansengelijkheid, verbondenheid, participatie en rechtvaardigheid. Binnen de hogeschool willen we zulke gemeenschappen vormen én bijdragen aan vitale gemeenschappen daarbuiten. Dit doen we door het versterken van sociale verbindingen, het creëren van bewustwording en het bedenken van innovatieve oplossingen samen met de mensen om wie het gaat. 

    In een vitale gemeenschap werken we aan het vergroten van kansengelijkheid in onderwijs, gezondheid, welvaart en welzijn. We versterken de participatie, veerkracht en samenredzaamheid, en de transitie van zorg naar gezondheid en welzijn. 



    What's burning in the kitchen? 
    Verbondenheid,
    rechtvaardigheid, samenleven met de natuur,
    veerkracht, vrijheid….

    Deze waarden zijn zichtbaar in de tekeningen van de collega’s die ze maken. In het gesprek komt duidelijk naar voren dat we een waardegedreven gemeenschap willen zijn, om van betekenis te kunnen zijn voor de samenleving.

    Voorafgaand aan de bijeenkomsten hebben we in gesprekken en met een vragenlijst geïnventariseerd welke vraagstukken de collega’s van belang vinden en welke kennis er en expertise er al in huis is. Dat is een hele hoop: meer dan 80 actuele vraagstukken zijn aangedragen en meer dan 100 initiatieven en voorbeelden van bestaande vitale gemeenschappen. Deze hebben we geclusterd in drie hoofdthema’s en zeven vraagstukken, die invloed hebben op een betekenisvol leven van een kind, student, professional of stadsbewoner. 

    De vitale Rotterdammer 
    1. Kansrijk opgroeien:
    2. Bestaanszekerheid 
    3. (Mentale) gezondheid

    De vitale Professional 
    4. De vitale Hogeschool
    5. De (toekomstige) vitale professional

    De vitale stad 
    6. Rechtvaardige deelname en verbinding
    7. Duurzame leefomgeving

    Top 3
    Alle zeven vraagstukken zijn actueel en urgent, maar waar gaan we als eerste mee verder? De aanwezige deelnemers van de dialoogtafels worden gevraagd een top drie te maken. Een lastige keuze. Het een ene vraagstuk hangt immers samen met het andere. 

    Het vraagstuk Kansrijk opgroeien is aan alle dialoogtafels benoemd als prioriteit. De kansen op gezond, veilig en perspectiefrijk opgroeien zijn niet eerlijk verdeeld, niet in Nederland en zeker niet in Rotterdam. In een vitale gemeenschap kunnen studenten docenten en professionals samenwerken met ouders en kinderen om het sociale, economische en culturele kapitaal rond de jeugd te versterken. Bestaanszekerheid en (mentale) gezondheid zijn daarbij voorwaarde.

    "Kansrijk opgroeien van nul tot honderd jaar."

    Ook de thema’s De vitale hogeschool en De vitale professional zijn populair aan de gesprekstafels. Om bij te dragen aan een vitale samenleving moet de hogeschool zelf ook een vitale gemeenschap zijn, zo wordt gedacht. Een community met ruimte voor diversiteit en inclusie en aandacht voor het welzijn van studenten en medewerkers. Zo kunnen studenten zich ontwikkelen tot vitale professionals die duurzaam vanuit hun vak transities in de samenleving begeleiden. 

    In De vitale stad is er aandacht voor participatie, het investeren in een weerbare democratie en het duurzaam omgaan met de fysieke gebouwde en natuurlijke omgeving. De vitale stad vertrekt vanuit de principes van rechtvaardigheid, verbondenheid en inclusie, uitgangspunten die de collega’s herkennen in de waarden die zij van belang vinden.   
     
    Hoe verder? 
    In de gesprekken met de collega’s zijn de eerste verbindingen gelegd. Het is duidelijk dat er al héél veel gebeurt en er een hoop kennis en expertise in huis is. Aan de tafels vonden inspirerende gesprekken plaats over de urgentie van de vraagstukken en de koers die we samen willen uitzetten. We dromen van een vitale gemeenschap waarin we samen leren en werken, bijvoorbeeld via learning communities waarin disciplineoverstijgend leren plaatsvindt. Zo’n gemeenschap ontstaat echter niet vanzelf maar vraagt om aandacht, verbinding en actie.  

    De bijeenkomsten met de collega’s worden gevolgd door gesprekken met studenten, professionals en bewoners. Samen met hun kennis en ervaring werken we toe naar een gezamenlijk gedragen agenda en uitvoeringsplan. Hierbij wordt verbinding gezocht met de andere maatschappelijke opgaven Duurzame delta, Toekomstbestendige economie en Slimme en sociale stad en het Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO).

    Studenten doen TPS-onderzoek in opdracht van Vitale gemeenschap
    Het betrekken van studenten bij de Vitale gemeenschap is al gestart. Afgelopen maanden zijn 140 studenten van de sociale en gezondheidszorgopleidingen in transprofessioneel onderwijs aan de slag gegaan met vraagstukken uit de Vitale gemeenschap.

    Op 25 juni en 2 juli presenteerden zij hun onderzoek en producten op een feestelijke expomarkt. In een Photobooth gaven de studenten aan hoe zij bijdragen aan een vitale gemeenschap:

    Ik draag bij door te verbinden.
    Persoonsgerichte zorg te leveren.
    Elkaar supporten in moeilijke tijden; Ik draag bij door respect te tonen.
    Een luisterend oor te zijn.
     

    Lees het bericht over de studentenpresentaties. 

    Na de zomer volgen bijeenkomsten met professionals en bewoners en nieuwe bijeenkomsten met studenten en collega’s. 

    Meedoen
    Wil je ook deel uit maken van deze vitale gemeenschap? Wil je meedenken en meewerken? Je bent van harte welkom, meld je hier voor een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst of neem direct contact op met het kernteam.

    Kernteam Vitale gemeenschap, Frans Spierings, Szabinka Dudevszky, Thaisja Suart, Erna Hooghiemstra, Elizabeth van Twist, Carla Stolk, Lara van Rijmenam, Lotte Claassen en Chermaine Beckers

    Inloggen