Volgens student Isey is een dergelijke plek hard nodig. “Mijn eigen opleiding is erg traditioneel en ik heb weinig regie over mijn leerproces. Terwijl het veel doet met het zelfvertrouwen en zelfs met de leermotivatie van studenten, als je het initiatief meer bij hen neerlegt.” Volgens haar is co-creatie, het samen met docenten en studenten nadenken over het vormgeven van lessen, een belangrijke succesfactor. Ze schept hierbij nog wel een voorwaarde: “Om het te hebben over studentparticipatie en die vervolgens ook te laten slagen, is het nodig dat er een veilige sfeer is van gelijkwaardigheid, waar de student voelt dat er ruimte is voor zijn of haar stem”.
Geleefde ervaring van de student
En juist die stem van de student, vertelt Marjolijn, is waar zij naar op zoek is. “In een training voor docenten rondom diverssensitief handelen in de klas, die door onder andere Suzanne werd gegeven, miste ik die stem. We spraken met docenten over studenten en ik heb veel theoretische kennis vergaard, maar ik had behoefte aan een andere kennisbron: de kennis en geleefde ervaring van de student.”
Student-voice
Suzanne en Marjolijn besloten samen op te trekken. In WERKplaats Inclusieve Pedagogiek en Didactiek konden ze de afgelopen jaren experimenteren met studentparticipatie in het project Student Voice. Suzanne vertelt wat dat opleverde: “Veel studenten die de afgelopen jaren aan zo'n Student Voice-proces hebben meegedaan, hebben ervaren dat ze niet ondergaan wat hen geleerd wordt, maar dat ze inspraak en invloed hebben en hun omgeving kunnen veranderen”. De belangrijkste les die ze trokken was: als je studenten als gelijkwaardige partners in het onderwijs betrekt in de context van lesgeven en leren, dan leren alle partijen hiervan. Je creëert condities om met elkaar in een voortdurend proces van reflectie, onderzoek en transformatie aan het inclusiever maken van het hoger onderwijs te werken.
Gert Biesta
Om daar verder mee te experimenteren, startten ze dit voorjaar met De Tussenruimte. Voor de titel van de PLG lieten ze zich inspireren door onder andere Gert Biesta, onderwijspedagoog en hoogleraar. Volgens hem is school een plek tussen de kindertijd en de echte wereld. School is een plek met twee functies: je voorbereiden op de maatschappij en de mogelijkheid openlaten voor verandering en vernieuwing. Suzanne beaamt dat: “We willen niet alleen leerlingen en studenten voorbereiden op functioneren in de maatschappij, we willen ze ook in staat stellen om de maatschappij te veranderen en te verbeteren. Dit sluit ook aan bij de visie van Hogeschool Rotterdam om Toekomstmakers op te leiden.”
Bubbel
In de eerste bijeenkomst van De Tussenruimte, die in maart plaatsvond, ervoeren zowel Suzanne en Marjolijn als Isey alsof ze een bubbel instapten met elkaar. Marjolijn deelt haar ervaring: “Zo’n tussenruimte is een moment waarin ik geen tijdsdruk meer voel. En ik kan even die efficiëntie, die ook ons onderwijs is geslopen en die soms haaks staat op onze visie, loslaten.” Suzanne vult aan: “We willen een reflectieve ruimte creëren, waar we nieuwe perspectieven verkennen met spel en experiment. Een drempelgebied tussen het bekende en het onbekende. Samen onderzoeken hoe we een gezamenlijke lerende cultuur kunnen vormgeven. In het reguliere onderwijs is daar geen tijd voor. In deze tussenruimte creëren we de tijd om dit te doen en te ervaren met elkaar”.
“Het is een wijze van met elkaar omgaan, gericht op het rechtvaardiger maken van de samenleving."
Betere samenleving
Het uiteindelijke doel is om nieuwe werkvormen en narratieven te ontwikkelen, die bijdragen aan het samen realiseren van inclusiever hoger onderwijs. Volgens Suzanne kan dit veel meer opleveren dan alleen studentsucces. “Het is een wijze van met elkaar omgaan, gericht op het rechtvaardiger maken van de samenleving. Waarmee je meer begrip en empathie kweekt voor elkaar”. Isey heeft voor met deelname aan de PLG een mooi doel gesteld voor zichzelf: “Ik wil mezelf uitdagen om anders te kijken naar de traditionele docent-student rolverdeling waar je ingegooid wordt en ik wil kijken hoe die anders kan”.
De volgende bijeenkomst van de PLG is op woensdagmiddag 9 april. Op deze pagina vind je meer informatie en je kunt je aanmelden: Learning Community De Tussenruimte - Hogeschool Rotterdam.
Tijdens een bijeenkomst van De Tussenruimte, verzorgde student Emilia een workshop voor docenten en directeuren. Ze schreef een gedicht over haar ervaring.
Eén ruimte.
Verschillende mensen en verschillende begeleiders.
Eén ruimte.
Met studenten en docenten.
Eén ruimte.
Een ruimte waarin gelijkheid een belangrijke rol speelt.
Eén ruimte.
De tussenruimte.
De plek waar twee verschillende soorten elkaar ontmoeten.
De plek waar er naar elkaar geluisterd wordt.
De tussenruimte.
De plek waar je van elkaar leert en samen dingen uit het verleden misschien wel heelt.
Eén ruimte.
Waar het gevoel van thuis komen een rol speelt in combinatie met chaos.
De chaos die oké is, omdat het veilig is.
Een ruimte waar je gezien wordt als persoon én niet als nummer.
De tussenruimte.
De plek waar je niet hoeft te voldoen aan een bepaalde norm.
De plek waar rust en narrativiteit samen komen.
Eén ruimte.
De plek waar je samen leert en van elkaar leert.
De tussenruimte, daar waar een prettige sfeer hangt.
Eén ruimte, meerder verhalen, veel gelijkheid, veel aanwezigheid, veel lef.
De tussenruimte.
Daar waar je elkaar kan motiveren en daar waar je allemaal een beginner kan zijn.
Eén ruimte.