Menu
    English

    Ongemakkelijke onderwerpen in de klas, hoe start je de dialoog?

    Studenten doen TPS-onderzoek in opdracht van Vitale gemeenschap

    12 juli 2025

    Ongemakkelijke onderwerpen in de klas, hoe start je de dialoog?

    Studenten doen TPS-onderzoek in opdracht van Vitale gemeenschap

    "Wat ik het leukste vond aan dit project? Het samenwerken met studenten uit heel verschillende opleidingen." 

    "Het mooiste van dit TPS-project vind ik dat we iets hebben ontwikkeld voor studerende mantelzorgers dat echt opgepakt gaat worden door de hogeschool. We hebben iets gemaakt dat er toe doet." 

    Een kaartspel om een klassengesprek over ongemakkelijke onderwerpen te faciliteren, aandacht voor de jonge mantelzorger, een checklist om mismatches te minimaliseren bij een stage….één voor één inspirerende voorstellen om binnen én buiten de hogeschool bij te dragen aan een vitale gemeenschap. Op de Expomarkt in het Atrium van Museumpark presenteerden 300 studenten van het Instituut voor Sociale Opleidingen (ISO) en het Instituut voor Gezondheidszorg (IVG) hun onderzoek en producten die zij in het project Transprofessioneel Samenwerken (TPS) hebben ontwikkeld. Nog eens 600 andere deden dit op de locaties Rochussenstraat en Academieplein. 

    Toekomstmakers 
    Hogeschool Rotterdam heeft de ambitie om samen toekomst te maken, ook op complexe maatschappelijke vraagstukken. In de opgave Vitale gemeenschap werken studenten, docenten en onderzoekers samen met bewoners en professionals aan problemen die in hun omgeving spelen. We werken aan het vergroten van kansengelijkheid in onderwijs, gezondheid, welvaart en welzijn en versterken de participatie, veerkracht en sociale cohesie. Samen maken we de stad & regio en de hogeschool een beetje mooier, veiliger, groener, gelijkwaardiger en eerlijker. 

    Samen bouwen met studenten
    Bijna 140 tweedejaars voltijd en deeltijd studenten hebben hun TPS-onderzoek gedaan in opdracht van Vitale gemeenschap. Hoe ga je in de klas in dialoog over ongemakkelijke onderwerpen? Is Hogeschool Rotterdam een echt inclusieve hogeschool? Hoe vormen we een hogeschool community? En hoe kunnen we de uitval van startende professionals in zorg en welzijn tegengaan? 



    De studenten hebben een grote diversiteit aan onderzoeken gedaan en inspirerende producten ontwikkeld. Een groep deeltijd studenten heeft een Vitaliteitskompas ontwikkeld, een handige tool voor de hogeschool om de vitaliteit van medewerkers op de agenda te zetten. Andere groepen studenten hebben concrete voorstellen gedaan om (oudere) studenten met dyslexie, faalangst of concentratieproblemen, slechthorende studenten en jonge mantelzorgers beter te informeren en ondersteunen bij hun studie én het bespreekbaar te maken in de klas.  

    Het mooie aan deze onderzoeken en producten is dat de studenten hun eigen kennis en persoonlijke ervaring hebben ingezet bij het project. Hoewel zij van verschillende opleidingen komen, met ieder een eigen praktijk, vonden ze elkaar in een gemeenschappelijk doel.

    We merken dat iedereen van ons wel iets van faalangst heeft. Dat je zenuwachtig bent voor een presentatie of toets. Maar straks als professional kun je er ook mee te maken krijgen, bijvoorbeeld als je een slecht-nieuws-gesprek moet voeren. Daarom willen we aandacht voor dit thema.

    De oplossingen en innovatieve producten die de studenten aandragen sluiten goed aan op hun eigen praktijk. Vaak zetten zij niet in op individuele routes voor ondersteuning, maar zien zij juist kansen in inbedding in het onderwijs of in een verbindend initiatief zoals het oprichten van een community voor studerende mantelzorgers.

    Feestelijke afsluiting met een boodschap
    Op de Expomarkt was Vitale gemeenschap aanwezig met een photobooth - met dank aan student Milta dos Reis Monteiro-, waar de studenten hun samenwerking feestelijk konden afsluiten. Voor het fotomoment gingen onderzoeker Thaisja Suart en de net afgestudeerde social workers Julie Teeseling en Sila Aslan met hen in gesprek. Ze stelden de studenten de vraag:   “Hoe draag jij bij aan een vitale gemeenschap?” 

    Ik draag bij door te verbinden. Door persoonsgerichte zorg te leveren. 
    Elkaar supporten in moeilijke tijden; Ik draag bij door respect te tonen.
    Een luisterend oor te zijn. 


    Hun betrokkenheid en enthousiasme laten zien: met deze studenten zit het wel goed als het gaat om het bouwen aan vitale gemeenschappen. De Toekomstmakers zijn er klaar voor!

    Meedoen
    Heb je ook ideeën en wil je meedenken? Studenten zijn van harte welkom.  Stuur ons een bericht als je uitgenodigd willen worden voor een volgende bijeenkomst. Of neem direct contact op met Thaisja Suart (studentparticipatie).

    Kernteam Vitale gemeenschap, Frans Spierings, Szabinka Dudevszky, Thaisja Suart, Erna Hooghiemstra, Elizabeth van Twist, Carla Stolk, Lara van Rijmenam, Lotte Claassen en Chermaine Beckers

    Inloggen