Menu
    English

    Inspiratiefestival Thuis in Taal

    Samenwerken aan Taal

    24 april 2025

    Op woensdag 16 april 2025 vond het vierde Inspiratiefestival Thuis in Taal met dit jaar als thema Samenwerken aan Taal plaats op Hogeschool Rotterdam, locatie Kralingse Zoom. Dit jaar kwam een recordaantal professionals uit het hele land, waaronder leerkrachten, pedagogisch medewerkers, studenten, onderzoekers en beleidsmakers, samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Het programma was in festivalvorm, waarbij de bezoeker zelf kon bepalen welke workshops, lezingen of andere interactieve activiteiten voor hen relevant waren. Zo had iedere deelnemer een unieke ervaring door de diverse samenstelling van het programma.

    Het Inspiratiefestival werd georganiseerd door het lectoraat Samenwerken aan een taalrijke omgeving voor jonge kinderen en Actief Ouderschap en is onderdeel van het Nieuw Rotterdams Onderwijs Beleid, waarin de samenwerking met ouders aan de taalontwikkeling van jonge kinderen een centrale plek heeft binnen de Integrale aanpak Thuis in Taal.

    Een vliegende start met Richard de Hoop

    Het Inspiratiefestival werd muzikaal en energiek afgetrapt door Richard de Hoop, die met zijn interactieve presentatie ‘Samenwerken in Harmonie’ meteen de toon zette. Als expert in teambuilding en motivatie liet hij zien hoe verschillende persoonlijkheden – door hem treffend vergeleken met muziekinstrumenten – elkaar kunnen versterken in een goed afgestemd team. Zijn krachtige boodschap over gelijkwaardige samenwerking raakte precies de kern van ‘Thuis in Taal’, waar het draait om samenspel tussen kinderen, ouders, scholen en gemeenten. De combinatie van humor, herkenning en inspiratie gaf het publiek niet alleen een vliegende start, maar ook concrete handvatten om met meer harmonie samen te werken aan een taalrijke omgeving voor elk kind.

    Direct aan de slag met taalrijke inspiratie

    Het Inspiratiefestival bood een rijk programma vol praktische workshops, lezingen en ateliers die deelnemers direct konden toepassen in hun eigen werkpraktijk. Zo kregen ze handvatten om met ouders en jonge kinderen te filosoferen, leerden ze hoe de natuur de taalontwikkeling bij jonge kinderen stimuleert, en gingen ze aan de slag met ouder-kindactiviteiten vanuit de aanpak Thuis in Taal. Ook op de informatiemarkt was het volop inspiratie: deelnemers ontdekten nieuwe materialen, voerden goede gesprekken en wisselden ideeën uit met collega’s uit het hele land. Onder het genot van lekker eten en een informele sfeer werd duidelijk: samen kom je verder in het bouwen aan een taalrijke omgeving voor elk kind.

    Samen bouwen aan een taalrijke toekomst

    Sanne Vreugdenhil, projectleider Jonge Kind en bestuursadviseur Passend Onderwijs bij Stichting BOOR, was als dagvoorzitter aan het Inspiratiefestival verbonden. Aan het einde van het programma bracht zij een bijzondere voordracht van haar zelfgeschreven spoken word, die ze tijdens het festivalprogramma had samengesteld. Hieronder enkele stukjes uit deze spoken word. De volledige tekst verschijnt later dit jaar in het magazine Beter Thuis in Taal.

    Spoken word

      🎶 Keep on jamming
    De tijd nemen
    om samen met liefde & aandacht
    het verschil te maken
     
     Ook al is het nog zo lastig
     om de taal onder woorden te brengen,
     omdat je samen de woorden nog niet hebt
     
     maar probeer de ander niet te overstemmen 🥁
     anders worden de woorden nooit de noten voor de symfonie,
     van een kans- en taalrijk leven van onze kinderen 🎼

     Dus volwassenen: praat, praat, praat 🗣️
     Stimuleer en moedig aan
     Geef woorden aan voorwerpen uit die schatkist
     die voor het oprapen liggen
     Want zonder woorden
     geen hele zinnen, en zonder zinnen geen taal ✨

     🎵 Keep on jamming
     🎵 Keep on jamming