Menu
    English

    Heel de hogeschool aan de hoge verwachtingen

    Interne trainers zijn er klaar voor

    13 februari 2025

    Dit voorjaar studeert de eerste lichting interne trainers Didactisch coachen af. Wat houdt deze opleiding in en waarom is het zo belangrijke om interne trainers didactisch coachen te hebben op Hogeschool Rotterdam? Lia Voerman, lector Didactiek van hoge verwachtingen en Karen van der Worp, opleider, vertellen er meer over. 

    ‘Studentsucces vraagt om een cultuur van hoge verwachtingen. Als docenten hoge verwachtingen laten zien met hun gedrag, presteren studenten beter.’ Deze zin komt rechtstreeks uit de Strategische Agenda van Hogeschool Rotterdam. Waarom is die cultuur van hoge verwachtingen zo belangrijk? Lia Voerman legt uit: “Het is wetenschappelijk aangetoond dat het laten zien van hoge verwachtingen effectief is. Docenten die werken vanuit hoge verwachtingen, zeggen dat de studenten vrolijker zijn, dat ze de stof beter snappen en dat ze niet verveeld in de klas zitten”. Bovendien is er een grote relatie met kansengelijkheid.

    "Door deze opleiding kun je een ultieme bijdrage leveren aan onderwijskwaliteit."

    Deelnemer opleiding

    Olievlek

    Als het aan Lia ligt, staat Hogeschool Rotterdam bekend als dé hogeschool die werkt vanuit hoge verwachtingen. Opleidingen kunnen hoge verwachtingen concretiseren door middel van het toepassen van didactisch coachen, waar vanuit het lectoraat opleidingen voor worden aangeboden. Lia: “Ik ben bezig om opleiders op te leiden. Met hen zijn we drie jaar geleden begonnen met het opleiden van interne trainers didactisch coachen. De eerste groep, die dit voorjaar afstudeert, bestaat uit 18 collega’s. Inmiddels zijn er ongeveer 50 interne trainers in opleiding”. Karen vult aan: “We zien het als een olievlekwerking. We hebben van bijna elk instituut collega’s in de groepen zitten, zowel bij de opleiding tot interne trainer als bij de opleiding tot didactisch coach. Er zijn een paar opleidingen die nog niet vertegenwoordigd zijn. Die nodigen we van harte uit om ook de opleiding tot interne trainer te volgen. Het streven is dat elk instituut enkele interne trainers heeft, zodat de opleiding zelf de stap vooruit kan zetten kan met het trainen van de eigen docenten”.

    Geen simpel cursusje

    Volgens Karen is het uniek, dat de opleiding tot interne trainer binnen Hogeschool Rotterdam aangeboden wordt als één opleiding. “Zelf heb ik de opleiding tot didactisch coach gevolgd én die van intern trainer. Dat waren twee losse opleidingen. We bieden ze hier aan als één pakket, waardoor je een mooie samenhang krijgt.” Dat de opleiding binnen de hogeschool plaatsvindt, wil niet zeggen dat het een simpele training is. Lia: “Het is geen simpel cursusje dat we geven. Het is allemaal evidence based, zowel het coachen als de manier waarop de trainingen gegeven worden. De opleiding tot interne trainer duurt dan ook drie jaar. Of het dan niet veel theorie is? Nee hoor, na vier maanden ga je al aan de bak als coach. Het is het soort opleiding waarbij je werkende weg beter wordt”. In de opleidingsgroepen ervaren Lia en Karen veel Rotterdamse warmte. Lia: “Als de interne trainers in spe tijdens de opleiding didactisch coachen toepassen op elkaar, zien we ook wat dat oplevert aan creativiteit en oplossingsgerichtheid. Het is echt bijzonder wat er dan gebeurt. Je gunt het elke opleiding dat docenten onderling zo met elkaar om kunnen gaan. En natuurlijk leidinggevenden met docenten en andersom”. Dan, lachend: “Leidinggevenden ontkomen hier niet aan”.

    Onderzoek

    Verschillende leden van de expertisekring van het lectoraat zijn bezig met onderzoek rondom de effecten van didactisch coachen op leerlingen en studenten. Lia: “Zo makkelijk is dat onderzoek naar de effecten niet. We hebben docenten bevraagd op wat ze zien in de klas en wat de effecten zijn op hun studenten. Die resultaten komen aan de orde op ons afstudeersymposium van 16 april”.

    Op de vraag waarom zíj vindt dat heel Hogeschool Rotterdam aan de hoge verwachtingen moet, antwoordt Lia: “Als je wil dat jouw studenten gemotiveerd worden of blijven én goed gaan leren en gaan presteren, dan zou ik didactisch coachen doen. Het helpt echt bij studievaardigheden en de studeerbaarheid van de opleiding. Het is een heel positieve benadering, dus in principe worden mensen daar blij van. Wie wil er niet een blij team of een blije klas?”.

    In maart en september 2025 starten er nieuwe opleidingen tot didactisch coach en interne opleider. Kijk voor meer informatie op: hr.nl/aanbodinternetrainingenhogeverwachtingen.