Het vraagstuk is verbonden aan het onderzoeksproject Quality of Life in Smart Urban Spaces. In samenwerking met architecten, communicatiespecialisten en Kunstenhuis Idea in Zeist verkenden studenten hoe maatschappelijke thema’s als digitalisering, gemeenschapsvorming en herbestemming ruimtelijk vorm kunnen krijgen.
Het resultaat: vernieuwende ontwerpen, kritische essays en visuele presentaties die samen laten zien hoe we publieke interieurs opnieuw kunnen bedenken – van stoel tot stad.
In het tweede semester van studiejaar 2024-2025 namen we vanuit het onderzoek Quality of Life in Smart Urban Spaces deel aan een ontwerpstudio van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB), onderdeel van Hogeschool Rotterdam. De studio stond in het teken van de toekomst van publieke interieurs, met als uitgangspunt: de bibliotheek van morgen.
Een interdisciplinair team
Het project is een samenwerking tussen onderzoekers, ontwerpers en communicatie-experts. Paul Rutten en Natasja Beckers waren vanuit Kenniscentrum Creating 010 betrokken als onderzoeksdocenten. Leonie Boelens en Darlene Tsjai, beiden architect bij Korteknie Stuhlmacher Architecten in Rotterdam, begeleidden de studenten vanuit het ontwerpperspectief. Christine Alberts (van grafisch bureau Coppens Alberts) verzorgde de begeleiding op het gebied van communicatie en visuele presentatie.
Een bibliotheek voor een veranderende wereld
Onder de titel Het cultuurhuis van morgen onderzochten studenten hoe een bibliotheek kan functioneren in een tijd van digitalisering, veranderende leescultuur en maatschappelijke transities. Daarbij lag de focus op drie hoofdthema’s:
- De opkomst van de digitale bibliotheek.
- Het herbestemmen van bestaande (niet-monumentale) gebouwen.
- De rol van publieke ruimte als verbindende plek in de stad.
Er werd gewerkt vanuit verschillende schaalniveaus – van ‘stoel tot stad’ – waarbij sfeer, tactiliteit en functionaliteit van ruimte centraal stonden.
Samenwerking met de praktijk
De studio vond plaats in samenwerking met Kunstenhuis Idea in Zeist – een organisatie die bibliotheek, muziekschool en cultuurcentrum onder één dak verenigt. Idea is al langere tijd op zoek naar een nieuw ruimtelijk antwoord op hun veranderende programma. Die zoektocht vormde een inspirerende en realistische context voor de ontwerpuitdaging.
Ontwerpen mét het bestaande
Studenten ontwierpen een nieuwe bibliotheek in een bestaand gebouw. Daarbij namen ze het bestaande niet als obstakel, maar als uitgangspunt. De studio vertrok nadrukkelijk níet vanuit een ‘tabula rasa’, maar vroeg juist om een scherpe blik op wat behouden, aangepast of hergebruikt kon worden. Zo ontstonden ontwerpen die niet alleen programmatisch vernieuwend zijn, maar ook zorgvuldig omgaan met bestaande structuren – met oog voor toegankelijkheid, inclusiviteit en duurzaamheid.
Van idee naar ontwerp
De studio werd afgesloten met presentaties in de vorm van posters, maquettes en essays, waarin studenten hun visie verbeeldden en toelichtten. Al het werk is verzameld in een fraai vormgegeven publicatie.
Download hier de PDF met meer informatie