Menu
    English

    Een duurzame bezoekerseconomie voor en met Feijenoord

    Hoe zorgen we ervoor dat de bezoekerseconomie bijdraagt aan brede welvaart in een wijk als Feijenoord? En hoe geven we bewoners daarin een centrale rol? Binnen het KIEM-project onderzoeken bewoners, ondernemers, woningcorporaties en de gemeente Rotterdam samen met Hogeschool Rotterdam welke waarden, zorgen en kansen belangrijk zijn voor een bezoekerseconomie die niet alleen bezoekers aantrekt, maar ook de leefkwaliteit in de wijk versterkt.

    Waar staan we nu

    We zijn halverwege het eenjarige KIEM-project. In de afgelopen periode zijn vier bijeenkomsten georganiseerd waarin bewoners, ondernemers, woningcorporaties en de gemeente met elkaar in gesprek gingen. Deze sessies brachten waardevolle inzichten op over zowel de kansen als de knelpunten in Feijenoord.

    Een belangrijk aandachtspunt is de gespannen relatie tussen bewoners en de gemeente, waarbij een gebrek aan vertrouwen voelbaar is. Tegelijkertijd kwamen ook hoopvolle signalen naar voren. Er liggen mogelijkheden om de bezoekerseconomie te versterken op een manier die recht doet aan het karakter van de wijk en aansluit bij de wensen van bewoners.

    Eerste inzichten en gedeelde ambities

    Stap voor stap werken we toe naar een gezamenlijke visie op een duurzame bezoekerseconomie voor Feijenoord. Daarbij maken we gebruik van het instrument Vision Building. Hiermee zijn de hoop, ambitie, zorgen en behoeften van de verschillende betrokkenen in kaart gebracht.

    Hoewel de perspectieven uiteenlopen, zien we ook duidelijke gedeelde ambities. Bewoners, ondernemers, corporaties en gemeente willen onder andere:

    • het unieke karakter van de wijk behouden
    • lokaal talent en kennis benutten
    • voordelen creëren voor bewoners
    • de wijk vergroenen
    • creativiteit en ondernemerschap stimuleren

    Een gezamenlijke koers

    We streven naar een bezoekerseconomie waarin bezoekers bijdragen aan de wijk, bewoners daarvan profiteren en waarden als authenticiteit, veiligheid, levendigheid en verbondenheid centraal staan. De strategie bestaat uit drie samenhangende onderdelen:

    1. Het verhelderen en vasthouden van gedeelde waarden
    2. Het opbouwen van een vitale coalitie met draagvlak, wederkerigheid en eigenaarschap
    3. Het ontwikkelen van een duurzame bezoekerseconomie met ondersteuning vanuit centrale marketing

    Wat staat op de planning

    Op 13 juli zijn we aanwezig bij het Feijn’Oord Fest. Daar gaan we met bewoners in gesprek over hun ideeën, zorgen en dromen voor de wijk. De input die we ophalen gebruiken we bij het aanscherpen van de gezamenlijke visie. In september volgt een vervolgbijeenkomst, waarbij alle betrokken partijen opnieuw worden uitgenodigd om verder te bouwen aan deze koers.

    We zetten ons in voor een toekomst waarin Feijenoord bloeit. Met en voor de wijk.

    Inloggen