Menu
    English

    Grenzen verkennen tijdens de IGO-studiedag

    “Wederzijds begrip en elkaar begrijpen.” Dat schreef een van de deelnemers op een tegeltje aan het einde van de IGO-studiedag. Het vat de dag mooi samen: een bijeenkomst vol inzichten, verwondering en een gezamenlijke zoektocht naar hoe we beter kunnen samenwerken over de grenzen van disciplines en rollen heen.

    Waarom boundary crossing?

    De studiedag stond in het teken van boundary crossing: samenwerken over de grenzen van opleidingen, expertises en functies heen. We leren studenten oplossingen te vinden voor grote maatschappelijke opgaven, dat vraagt om opgavegericht onderwijs. Om dat goed vorm te geven is het belangrijk dat ook wij als collega’s samenwerken over alle niveaus en rollen heen, hoe verschillend we ook zijn.  

    Dat zagen we ook terug in de ervaringen van collega’s die betrokken waren bij de eerste editie van het opgavegerichte onderwijs In jaar 3, OOG op de toekomst. Zij vonden het interessant, leuk, maar ook ingewikkeld en anders dan verwacht. Toch overheerst het enthousiasme over het samenwerken zelf en de trots op de resultaten van studenten. Het laat zien hoeveel potentie er is als we elkaars talenten benutten.

    Plenair: toekomst, complexiteit en spel

    Ivo Vrouwe, lector docentprofessionalisering en blended onderwijs trapte de dag af met een inspirerende lezing over boundary crossing. We leven in een wereld die snel verandert en waarin oplossingen elkaar steeds vaker vinden op de grenzen van disciplines. Dat vraagt om inzicht in verschillen, het verdelen van verantwoordelijkheden, en het uitwisselen van perspectieven. Zo ontstaat een gedeeld werkveld, met ruimte voor ieders unieke inbreng.

    Samenwerken aan de grens gebeurt via grenswerkers (T-shaped professionals die verschillende werelden verbinden) of via grensobjecten (zoals maquettes, roosters of onderwijshandleidingen waar iedereen met een eigen bril naar kijkt). Spel en experiment zijn volgens Ivo krachtige manieren om samen leren vorm te geven. In de werksessies gingen we daarmee aan de slag. Niet alleen praten over samenwerking, maar het ook daadwerkelijk doen en spelenderwijs ervaren. Dat vroeg soms om uit je comfortzone te stappen, maar leverde verrassende inzichten op.

    Werksessies: rollen, verhalen en visualisatie

    In kleine groepen verkenden we wat het betekent om over grenzen heen te werken. Van een eigen ervaring in een lastige of juist prettige samenwerking tot een verrassende oefening waarbij we vanuit een andere rol naar een casus keken. Steeds stond ervaren en reflecteren centraal. 

    De oefening Grensobject Hack was in het begin onwennig, maar hielp juist om het gesprek op gang te brengen en tot nieuwe inzichten te komen. Deelnemers gaven aan dat het werken met andere perspectieven niet alleen waardevol is voor henzelf, maar ook goed inzetbaar is in het onderwijs, bijvoorbeeld in de PPO-lijn.

    Mediatheek als inspiratiepunt

    De mediatheek bood een selectie boeken en artikelen rondom boundary crossing. Een mooie aanvulling voor wie zich verder wil verdiepen in het ontwerpen van samenwerking en het begrijpen van complexiteit. Heb je de studiedag gemist of wil je verder lezen? Loop gerust even langs, ze denken graag met je mee.

    Iedereen een tegeltje

    De dag werd afgesloten met een heerlijke lunch van Cuzina en een persoonlijke reflectie op een tegeltje. Of het nu ging om het belang van openheid, het lef om uit je eigen rol te stappen, de kracht van meerdere perspectieven of de waarde van kwetsbaarheid in samenwerking, iedereen nam iets mee. En precies dat is boundary crossing in de praktijk: uit je comfortzone stappen, jezelf herontdekken en vanuit verschil samen verder komen.

    Ook iets voor jou?

    Wil je meer weten? Bekijk dan de publicatie van Ivo over mensgericht onderwijs ontwerpen. De nieuwe inzichten en ervaringen van deze dag helpen ons onderwijs verder te verrijken en studenten nog beter te begeleiden in hun ontwikkeling naar opgavegericht werken.