Menu
    English

    Hogeschool Rotterdam draagt bij aan maatschappelijke AI-code en is kennispartner voor Sociaal AI Lab

    In Rotterdam, waar relatief veel bewoners te maken hebben met taalbarrières en inkomensproblematiek, is het risico op digitale uitsluiting groot. Digitalisering biedt kansen, maar vergroot ook ongelijkheid als we er niet bewust mee omgaan. Vanuit die overtuiging zet Hogeschool Rotterdam haar kennis en expertise in voor een slimme én sociale stad. Zodat technologie bijdraagt aan gelijke kansen voor álle Rotterdammers.

    Op donderdag 10 april werd tijdens de Erasmus Data Summit een belangrijke stap gezet in het versterken van digitale rechtvaardigheid. Peter van Waart (Hogeschool Rotterdam), Marcel van Oosterhout (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Andesh Harnam (Techniek College Rotterdam) overhandigden de Maatschappelijke Code voor Verantwoorde AI aan Miranda Saunders. Zij is programmamanager Digitale Inclusie bij Gemeente Rotterdam. 

    Maatschappelijke AI-code: symbolisch én structureel 

    De code bevat een kader om AI op een verantwoorde, inclusieve en transparante manier te ontwikkelen en in te zetten. Niet als doel op zich, maar als middel om maatschappelijke impact te vergroten en ongelijkheid tegen te gaan. “Een maatschappelijke code is een verzameling van richtlijnen, principes en waarden die als kader dienen om verantwoord gedrag te bevorderen binnen een maatschappelijke context,” aldus Peter van Waart. 

    Naar een Rotterdams Sociaal AI Lab 

    De code vormt een belangrijke bouwsteen voor het Sociaal AI Lab dat Gemeente Rotterdam wil opzetten. Het betreft een eerste versie: een werkdocument in ontwikkeling dat als startpunt dient voor dialoog. Die dialoog - met Rotterdammers, kennispartners, maatschappelijke organisaties en de gemeente - is gericht op gezamenlijke verkenning, toetsing en verbetering. Co-creatie is daarbij een essentieel uitgangspunt. Het lab wil Rotterdammers de mogelijkheid geven hun stem en perspectief in te brengen in hoe AI wordt ontworpen en ingezet in hun eigen stad. 

    Hogeschool Rotterdam is één van de kennispartners in dit initiatief. Vanuit de lectoraten Artificial Intelligence & Society (Maaike Harbers) en Civic Prototyping (Tomasz Jaskiewicz) van kenniscentrum Creating010 leveren we expertise op het gebied van verantwoord algoritmegebruik, ontwerpmethodieken en het betrekken van burgers in technologische innovatie. 

    Daarnaast brengen we onze ervaring in met het opzetten en begeleiden van stedelijke innovatielabs, zoals Stadslab Rotterdam. Die kennis zetten we in om het Sociaal AI Lab samen met de gemeente en andere partners tot een werkbaar en impactvol platform te maken. 

    Technologie in dienst van sociale vooruitgang 

    Als kennisinstelling ontwikkelt Hogeschool Rotterdam praktijkgerichte kennis en innovaties die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Eén van die vraagstukken is de Slimme en sociale stad, waar aandacht voor verantwoorde digitalisering een belangrijk speerpunt is. Hogeschool Rotterdam werkt interdisciplinair en praktijkgericht aan oplossingen die technologie verbinden met sociale waarden, waarbij bewoners actief betrokken zijn. 

    “Wij vinden dat digitalisering in de nabije toekomst niet langer een veroorzaker mag zijn van sociale ongelijkheid,” zegt Van Waart. “Daarom zetten we onze kennis in om technologie op een positieve en constructieve wijze toe te passen ten behoeve van de sociale leefkwaliteit in de stad.” 

    Wil je meer weten over hoe Hogeschool Rotterdam bijdraagt aan een inclusieve digitale samenleving? Kijk op:  www.hr.nl/slimmeensocialestad