“De hogeschool wil studenten en medewerkers een veilige en prettige leer- en werkomgeving bieden. Zorgen over de toegang tot menstruatieproducten mogen daarbij geen obstakel zijn”, vertelt lid van het College van Bestuur Erik Boels. “Ook vinden we het belangrijk om bij te dragen aan de kansengelijkheid in de stad. Menstruatiearmoede, waarbij iemand niet de middelen heeft om menstruatieproducten te kopen, staat die kansengelijkheid in de weg.”
Anoniem en toegankelijk
De menstruatieproducten aanbieden via dispensers werkt drempelverlagend. Ook de ervaringen uit een eerdere pilot op Museumpark bevestigen dit. “De dispensers maken de producten op deze anonieme wijze extra toegankelijk. Dit draagt verder bij aan het gevoel van sociale veiligheid dat we op de hogeschool bieden” aldus Boels.
Brede behoefte voor gratis menstruatieproducten
Het onderwerp heeft al enige tijd de aandacht binnen de hogeschool; de Studenten Geleding van de Medezeggenschapsraad (SGMR) heeft het onderwerp geagendeerd in gesprekken met het CvB, maar ook individuele studenten hebben er eerder voor gepleit. Boels: “Voor ons is dit een extra bevestiging dat we met deze dienstverlening een belangrijke stap vooruitzetten.”
In het najaar worden de dispensers op alle onderwijslocaties geplaatst. De dienst Vastgoed en Facilitair gaat de voorziening in 2026 evalueren, zodat kan worden bijgestuurd op bijvoorbeeld de variatie aan menstruatieproducten en het aantal dispensers per locatie. Ook de medezeggenschap wordt hierbij betrokken.