Menu
    English

    Studenten maken vredesmissies duurzamer

    ‘Print je basis’ onderzoekt of vredesmissies , zoals in Afghanistan en Mali duurzamer kunnen worden gemaakt. In Mali is er een enorme basis gebouwd waarbij de plaatselijke mogelijkheden niet of nauwelijks zijn gebruikt. Defensie is zich dat bewust en werkt met studenten samen aan oplossingen.

    Een van de studenten die koos voor dit project was Leske, derdejaars Ruimtelijke Ontwikkeling. Zij verbaasde zich dat defensie dagelijks 300 kg aan volle PET-flessen invliegt en in hetzelfde vliegtuig de lege flessen van Mali weer terugneemt naar Nederland. ”Met het materiaal van die flessen kun je met een 3D printer plastic stenen maken en die gebruiken bij de bouw van de basis.”

    Achraf, derdejaars Logistics Management: “Het zou mooi zijn als je daar een basis kan bouwen, die je op een verantwoorde manier kan achterlaten waardoor de plaatselijke bevolking er later iets aan heeft.”

    Multidisciplinary Challenge laat studenten van verschillende disciplines samenwerken

    ‘Print je basis’ is een Multidisciplinary Challenge (MDC) van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO) waarbij opleidingen zoals Bouwkunde, Civiele Techniek, Watermanagement en Vastgoed & Makelaardij samen aan een opdracht werken. Docent en programmamanager TIP Circulair Cora Jongenotter: “MDC legt over de opleidingen heen uitdagingen bij studenten om zo out of the box oplossingen te bedenken.”

    Kapitein Lars de Graauw is innovatiemanager bij Defensie. Op RDM ontvangt hij de studenten in Mindbase, een locatie waar defensie innovaties onderzoekt. Hij is blij met het project van IGO: “Studenten kunnen met hun originele ideeën daar goed bij helpen.”

    Bekijk de video die we maakten op MindBase, een innovatielab van defensie op RDM.

    Wat houdt de MDC in?

    Project ‘Print je basis’ is slechts een van de vele projecten binnen MDC. Enkele andere projecten waren Afvalbestrijding op Academieplein, (On)mogelijkheden binnen transformerend Maashaven, Energietransitie, Verloedering van belangrijke winkelstraten tegen gaan, de onploffende woningmarkt en Satellietlocatie M4H

    Tijdens de multidisciplinary challenge werken studenten van verschillende opleidingen (disciplines) samen en doen zo ervaring op in een multidisciplinaire leeromgeving. Deze ontwikkeling is belangrijk, zodat ze voorbereid zijn op de ontwikkelingen in de beroepspraktijk die steeds meer vragen om een multidisciplinaire aanpak. Bij de multidisciplinary challenge maken ze een start met multidisciplinair samenwerken!

    Tentoonstelling

    Het eind-event bestaat uit een grote tentoonstelling van de producten. Afhankelijk van de coronamaatregelen live of online. Ter overstaan van alle bedrijven, experts, begeleiders en studenten presenteert elke groep het resultaat van het onderzoek. De experts en de bedrijven voelen de groepen aan de tand en geven hun feedback op het werk.