Programmaleider Hanneke Schleicher: “We moesten naar een organisatie met minder overhead. Met minder medewerkers en er moest meer kwaliteit komen; dat leek tegenstrijdig. We mochten toen oefenen met de Lean Six Sigma-methode die tot dan toen voornamelijk in de industrie werd gebruikt en ooit is bedacht door de Japanse autofabrikant Toyota. Bijna niemand had verwacht dat het succes zou hebben in het onderwijs, maar het werkte!”
Wendbare organisatie
Het programma Continu Verbeteren startte in 2015 met als doel een bijdrage te leveren aan het voortdurend verbeteren van de organisatie op vele terreinen. Daarna zette Hogeschool Rotterdam najaar 2017 een nieuwe koers in met de titel: “Ons Werk”. Deze koers beoogt een hogeschool met een ‘modernere’ organisatievorm die wendbaarder is, zodat er sneller kan worden ingespeeld op veranderingen in de samenleving. Daar haakte het programma op in door de organisatie te stimuleren zich te ontwikkelen naar een cultuur waarin het denken en doen van de medewerker is gericht op continu verbeteren. Optimale dienstverlening voor de student en de medewerker staat hierbij centraal, evenals de ontwikkeling van competenties van alle medewerkers om dit te bereiken.
Het programma heeft zich geconcentreerd op het trainen en coachen van medewerkers met als doel hen anders naar het eigen werk te laten kijken, het uitvoeren van kansrijke (grote én kleinere) trajecten en het bieden van hulpstructuren.
1473 leveranciers van boeken
In de eindrapportage zijn ervaringen van collega’s in interviews verwerkt. Sylcke Kocken, manager studentzaken bij de master Begeleidingskunde: “Door alles te benoemen en aan te pakken veranderde de sfeer in de groep. Het plezier in het werk werd groter. En ook de samenwerking met de diensten van de hogeschool is beter. De studenten merken het nu ook: er is veel meer eenduidigheid in wat we van een student vragen om te doen.”
Een van de voorbeelden die Hanneke Schleicher aanhaalt in de rapportage: “We bleken1473 leveranciers van boeken te hebben en die stuurden allemaal meerdere facturen. Het verwerken daarvan kostte enorm veel tijd.”
Op 1 januari 2018 is er een formeel einde gekomen aan het programma. Om het gedachtegoed levend te houden is Continu Verbeteren in de lijn belegd en gaat het door als kennisnetwerk en is daarbij gefuseerd met de expertgroep kwaliteitszorg.