Menu
    English

    Nieuwe opleiding Social Work reikt eerste diploma’s uit

    De eerste lichting studenten van de nieuwe opleiding Social Work heeft haar diploma ontvangen. Social Work van Hogeschool Rotterdam is de eerste opleiding in Nederland gebaseerd op het nieuwe Landelijk opleidingsdocument sociaal werk. De studenten zijn afgestudeerd in de profielen: Jeugd, Welzijn en Samenleving, Zorg of GGZ.

    Breed inzetbare professionals

    Met het diploma ‘Bachelor of Social Work’ op zak starten de 140 afgestudeerden hun loopbaancarrière als innovatieve, breed inzetbare professionals in het sociaal domein. De verwachting is dat er in de toekomst een toenemende vraag zal zijn naar dit soort social workers die tegelijkertijd aan registratievereisten kunnen voldoen die gelden voor sectoren zoals jeugdhulpverlening en ggz. Vooral in een superdiverse stad als Rotterdam bestaat deze behoefte.   

    Van zorgzame samenleving naar participatiesamenleving

    Leonie le Sage, coördinator van de bachelorproef: "Rotterdam heeft net zoals andere steden in de afgelopen jaren vanuit gemeentelijk beleid de transitie van zorgzame samenleving naar participatiesamenleving of netwerksamenleving vormgegeven. Deze transitie is ook reden geweest om het landelijke opleidingsprofiel sociaal werk te herijken en de nieuwe Social Work-opleiding op Hogeschool Rotterdam te starten. Wij leveren hiermee sociale professionals af aan Rotterdam die gericht zijn op talentontwikkeling, die mogelijkheden zien in plaats van beperkingen, die de eigen kracht en de ‘samenkracht’ van mensen versterken, die weten te verbinden en die present zijn.

    In Rotterdam wonen veel mensen die het moeilijk vinden om aan de vereisten van de participatiesamenleving te voldoen, bijvoorbeeld door taalbarrières, psychosociale problematiek, armoede, geen werk of diploma, trauma’s, sociaal isolement, noem maar op. Onze studenten zijn opgeleid om deze mensen te ondersteunen in het volwaardig deelnemen aan de samenleving, maar ook, waar nodig, hun belangen te vertegenwoordigen."

    Klassieke vs nieuwe stijl

    In september 2016 is de opleiding van start gegaan met een eerstejaars- en derdejaarsprogramma. De studenten die nu zijn afgestudeerd zijn vier jaar geleden gestart in een van de sociale opleidingen ‘klassieke stijl’: Culturele en Maatschappelijke Vorming, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Pedagogiek of Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Met de start van het derde jaar in 2016 hebben zij de keuze gemaakt om over te stappen naar het derde jaar van Social Work.

    Leonie le Sage legt uit wat er veranderd is in het afstuderen bij Social Work: "Het verschil met de opleidingen ‘klassieke stijl’ is dat we in het afstuderen nog meer samenwerken met de kenniscentra van Hogeschool Rotterdam en de praktijk. Dit gebeurt in de vorm van leerwerkgemeenschappen, bestaande uit studenten, docenten en praktijkprofessionals. De begeleiding is intensief (wekelijks een dagdeel een jaar lang) en gevarieerd (bijv. workshops op maat).”

    Vraagstelling sluit beter aan op praktijk

    Afstudeerbegeleider Rob Arnoldus merkt dat er een groot verschil zit in de vraagstelling van de bachelorproef: "Voorheen was de reikwijdte van de vraagstellingen groter. De studenten kozen in samenspraak met de docent zelf een onderwerp om op af te studeren. De opleiding Social Work is meer gericht op de vraag vanuit de praktijk. De instellingen dragen nu (afgebakende) praktijkvraagstukken aan. Dit geeft bij aanvang meer houvast. De student is hierdoor ook meer gefocust op de praktijk. Verder merk ik dat de docententeams divers zijn; verschillende disciplines en domeinen zijn samengekomen."

    Groepsdynamiek

    Rob begeleidde twaalf studenten tijdens hun afstuderen en is erg trots op hen. "Er is wekelijks contact geweest met de groep; ik verwachtte in dit proces veel van de studenten. De groepsdynamiek was heel belangrijk; wij koppelden studenten aan elkaar, zij begeleidden elkaar in het proces en gaven elkaar feedback. Hierdoor ontstond er een hecht en betrokken team waarmee je nauw kunt samenwerken aan een taak vanuit verschillende invalshoeken.

    Yousra Cherradi ondertekent haar diploma.

    Yousra Cherradi (24), die is afgestudeerd in het profiel GGZ, beaamt dit. Haar afstudeeronderzoek ging over wat de mogelijke bijdrage van een ervaringsdeskundige kan zijn, ter bevorderingen van de cliëntenparticipatie bij dagbesteding. Yousra: “Het beste wat ik aan deze opleiding vond is de begeleiding bij het afstuderen. De docenten waren erg betrokken en je kreeg voldoende ruimte om vragen te stellen. Door in groepsverband te werken, werden de krachten samengebundeld en was er sprake van een verhoogde motivatie en saamhorigheid.” Yousra werkt inmiddels bij de organisatie waar ze is afgestudeerd. Yousra: "Ik ben werkzaam binnen de organisatie Centrum voor dienstverlening (CVD) als ambulant begeleider. Ik geniet van het werkveld en wil voorlopig nog niet doorstuderen, maar dit sluit ik niet uit in de toekomst."