Voor de pitch begint, memoreert Hans Maas, directeur RDM, de ontwikkeling die WERKplaats techniek in gang heeft gezet. “We gaan nu aan de slag en hebben de positieve energie gekregen om het te versnellen.” De technische opleidingen werken namelijk al een geruime tijd samen, maar met de WERKplaats hebben de technische opleidingen nu een podium die ze verdienen.
Acht zeer concrete ideeën presenteren zich in exact vijf minuten aan een tot de laatste stoel bezette collegezaal. Dagvoorzitter is Willemijn Phielix die de middag energiek op gang houdt. De vakjury, bestaande uit een afvaardiging vanuit docenten, studenten, directeuren, lectoren, onderwijskundigen en onderwijsmanagers, heeft plaats genomen op de voorste rij en heeft de taak om geen oordeel te vellen maar louter tips mee te geven aan de projectleiders om zo hun kansen te verhogen. De bedoeling is om na de zomer van start te gaan met de ideeën.
Na de acht presentaties kunnen de aanwezigen in een café opstelling de andere negen ideeën bespreken, die zich deels in een minder concrete fase bevinden. Een bel zorgt ervoor dat de gesprekken telkens een plaats opschuiven.
Rode draad
Rode draad in de pitches blijkt het verzoek om meer tijd (lees meer vrijgestelde uren, maar bijvoorbeeld ook of een gebouw van de school in de zomer open kan blijven), meer samenwerking tussen opleidingen en/of instituten en de wens om een fysieke ruimte binnen of buiten de hogeschool.
In een paar gevallen gaat het om zeer concrete hardware: Peter Troxler vraagt bijvoorbeeld in zijn pitch om een Cyber-Physical Factory , Franck Rieck heeft zijn zinnen gezet op een Cargopod, een klein zelfrijdend elektrisch voertuig.
Na de plenaire pitches werden negen andere ideeën op tafels gepresenteerd.
Vervolg
Van elk van de ideeën is een filmpje gemaakt. Deze komen binnenkort beschikbaar op HINT. Bekijk hieronder een impressie van de filmpjes.
Tot 8 juni is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de WERKplaats Techniek. Alle aanvragen worden beoordeeld door de jury en van een prioritering voorzien. De directeuren kennen vervolgens de middelen toe volgens deze prioritering. In het najaar volgt een tweede ronde, waarbij het mogelijk is om aanvragen voor projecten binnen de WERKplaats Techniek in te dienen.
Impressie van de pitches








