Menu
    English

    Go Abroad - Ready 4 take off druk bezocht

    Jaarlijks kiezen zo'n vijfhonderd studenten van Hogeschool Rotterdam ervoor om een tijdje in het buitenland te studeren. De meeste van hen doen een economische studie. Om hen te informeren organiseerde Centre of International Affairs van de hogeschool een voorlichtingsbijeenkomst. "In het buitenland is alles mogelijk als je je daar voor openstelt," hield presentator/acteur Chris Zegers zo'n driehonderd studenten voor.

    Horizon verwijden

    Zegers, bekend van RTL Travel en 3 op Reis van BNNVARA, is uitgenodigd om de studenten te inspireren. Hij vertelt hoe hij na zijn studie economie in Groningen bij toeval in Singapore belandde, waar hij werkte als businessmanager. Tijdens een weekendtrip naar een nabijgelegen tropisch eiland werd hij 'ontdekt' als voetballer en kreeg een profcontract in Singapore. En dat terwijl hij als dertienjarig talent was afgewezen bij FC Utrecht. "Ik was toen zo teleurgesteld dat ik meteen met voetballen stopte."

    In het buitenland ontdekte hij zijn andere ik, vertelt Zegers, die ook nog als model in de Zuidoost-Aziatische stadstaat werkte. Zijn raad: "Stel jezelf altijd de vraag: geeft dit me energie of kost het me energie? Jullie zijn op een leeftijd dat je het kunt uitzoeken en zelf kunt bepalen. In het buitenland heb ik mijn horizon verwijd en mezelf opengesteld. Ik ben erachter gekomen wie ik écht was. Alles is er mogelijk: ik kon zelfs mijn jeugddroom realiseren."

    Tekst gaat onder de foto verder.
     Chris Zegers: als dertienjarige afgewezen bij FC Utrecht. Maar alsnog profvoetballer in Singapore.

    Als je alleen maar doet wat er van je wordt verwacht, leef je het leven van anderen, houdt hij de studenten voor. "Leef je eigen leven. Dingen zullen naar je toekomen. Je ontmoet mensen die anders naar dingen kijken en je zult daardoor nieuwe inzichten ontwikkelen."

    Vrienden voor het leven

    Na de lezing van Zegers is er in de hal een informatiemarkt. Studenten die een studie in het buitenland overwegen of binnenkort afreizen vinden er handige tips over verzekeringen, huisvesting, beurzen, eventuele vaccinaties en de gezondheidssituatie in de verschillende landen. Het meest populair om te studeren zijn Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Op de markt kunnen ze ook luisteren naar de ervaringen van studenten die al in het buitenland zijn geweest.

    Tekst gaat onder de foto verder
    Informatie over kamers in het buitenland.

    Een van hen is Nino Oostrom, vierdejaars IBMS. Hij verbleef het afgelopen jaar vijf maanden in de Spaanse stad Sevilla. Hij vond het aanvankelijk best eng, bekent hij. "Zo lang van huis. En allerlei vragen spookten door mijn hoofd: zou ik wel genoeg vrienden maken? Met wie moest ik gaan wonen?"

    Nino liet zich overtuigen door de verhalen van studenten die al waren geweest. Hij is nu twee maanden terug en komt woorden te kort om zijn avontuur in Sevilla te beschrijven. "Het was zó tof. De cultuur, de trips, het eten, maar nog veel belangrijker: de mensen. Ik merkte dat iedereen vooraf dezelfde spanningen had. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt."

    Tekst gaat onder de foto verder. Nino Oostrom in Sevilla: de tijd van zijn leven.

    Balans vinden

    Nino raadt iedere student aan om op exchange te gaan. "Je zult de tijd van je leven hebben en er altijd met plezier op terugkijken." Hij herkent zich in de woorden van Zegers. "Ik was al een sociaal persoon, maar ben daar nog meer uit mijn schulp gekropen. Even was ik bang dat ik in Nederland niet meer degene kon zijn die ik in Sevilla was. In Nederland heb je toch allemaal verplichtingen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je hierin een balans vindt waarin je gelukkig bent."