Ieder jaar beloont een vakkundige jury drie uitzonderlijke eindexamenkandidaten met een aanmoedigingsprijs van € 5.000. Sinds 2014 heeft de academie het traditionele onderscheid tussen 'autonoom' en 'toegepast' definitief losgelaten. De winnaars studeerden af in één van de profielen van ons curriculum - Autonomous, Social of Commercial Practices - en ontvingen ook hun prijs binnen die categorie.
De Drempelprijs Autonomous Practices werd toegekend aan Roxy Capriles voor haar project ‘Rots in brand’. In een prachtige uiteenzetting, zei secretaris van de jury Jan van Heemst het volgende: “The Jury was struck by an assemblage of items that ingeniously recollected stories of belonging and separation. Personal loyalties and colonial stories interfere. The celebration of personal identity coincides with a collective awareness in which the idiosyncrasies of the couleur locale merge into forceful and demanding agency. Its impressiveness is enhanced through a poignantly performing of rituals that function not as distraction but as pure concentration, a focus where our power to concentrate is concentrated back to ourselves, as opposing dramatis personae in an ongoing conflict of supremacy and resistance”.
De Drempelprijs Social Practices was voor Ermi van Oers en haar project ‘Living Light’. Secretaris Marjolein de Zeeuw verwoordde helder het standpunt van haar juryleden: “De jury vindt het bewonderenswaardig hoe zij een gewone plant een heel andere betekenis en meerwaarde kan geven. Ermi toont aan dat je als kunstenaar intermediair kan zijn tussen innovatie en technologische oplossingen en daarmee een bijdrage kan leveren aan de actuele urgentie rondom sustainability. De jury is van mening dat zij een toonbeeld is voor dat wat de academie met de Social Practices beoogt en is ervan overtuigd dat deze bevlogen en pientere dame de potentie heeft om een belangrijke speler in het veld te worden”.
De Drempelprijs Commercial Practices ging naar Glenn da Silva voor zijn project ‘Love Assist’. Secretaris Gert-Jan Pos zei namens zijn jury: “Glenn da Silva toog met enthousiasme aan de slag. Hij heeft een onbekende markt, ouderenseks of beter seks door ouderen met fysieke ongemakken, in kaart gebracht en daarbij de passende middelen bedacht. Hij heeft integer onderzoek gedaan en daarbij, om in marketingtermen te spreken, een waarde propositie ontwikkeld, rekening houdend met alle obstakels. De bijbehorende clips en foldermateriaal waren overtuigend, mooi gemaakt en helemaal af”.
De Willem de Kooning Academie wenst haar winnaars alle geluk en ziet hun loopbaan als creating pioneers met vertrouwen tegemoet.