Uitwisseling van perspectieven
De ochtend begon met een gezamenlijke opening en korte presentaties. Daarna volgden interactieve gespreksrondes. Studenten, docenten en beleidsmakers deelden hun ideeën en ervaringen aan de hand van drie vragen: wat verwachten we dat er verandert? Wat hopen we? En wat betekent dat voor ons werk?
Economische dilemma’s en kansen
In kleine groepen verkenden de deelnemers actuele dilemma’s en kansen. Denk aan de spanning tussen economische groei en duurzaamheid, of de rol van beleid en onderwijs in maatschappelijke verandering. Daarbij kwamen ook gewaagde inzichten aan bod. Is technologische innovatie voldoende om klimaatimpact af te remmen? Of moeten we fundamenteel anders kijken naar groei, consumptie en waardencreatie?
De discussies zetten aan tot denken en maakten persoonlijke aannames en overtuigingen bespreekbaar. Juist door in dialoog te gaan, ontstond ruimte voor scherpe vragen en nieuwe perspectieven.
Dialoog als leerproces
Tijdens de afsluiting stond het belang van dialoog centraal. Door echt naar elkaar te luisteren, ontstaat begrip. En dat is nodig om samen te werken aan de economie van morgen. Een economie die werkt voor mens, stad en planeet.
Waarom wij dit belangrijk vinden
Bij Hogeschool Rotterdam geloven we dat ons onderwijs en onderzoek pas écht impact maken als we bijdragen aan oplossingen voor grote vraagstukken. Het huidige economische systeem staat onder druk. Daarom nemen we initiatief, zoeken we samenwerking en brengen we mensen bij elkaar. Zo werken we stap voor stap aan een economie die eerlijker, duurzamer en veerkrachtiger is – en waarin studenten leren hoe zij daar zelf verschil in kunnen maken.
De inzichten uit deze sessie zijn waardevol voor het ministerie én voor ons onderwijs en onderzoek. Ze dragen bij aan onze gezamenlijke opgave: bouwen aan een toekomstbestendige economie.